Mainos

Vanhanen: Asem-ratkaisu ei ole aluepolitiikkaa

Pääministeri myöntää, että huippukokouksen järjestämiseen Tampereella liittyy ongelmia, jotka pitää selvittää. Lopullinen päätös kokouksen pitopaikasta tehtäneen ensi perjantaina.

Käytännön perusteet ratkaisevat, siirtyykö Asem-huippukokous Tampereelta vai ei, sanoo pääministeri Matti Vanhanen.Tokiossa vierailevan Vanhasen mukaan aluepoliittiset näkökulmat eivät vaikuta ratkaisuun millään tavalla.

- Tämä on vain yksittäinen kokous joka alkaa ja päättyy hyvin nopeasti. Tämä on tarkoituksenmukaisuusharkintaa.

Vanhanen aikoo alkavalla viikolla tutustua selvityksiin, minkä jälkeen päätös tehdään EU-ministerivaliokunnassa perjantaina.

- Kokous on selvästi mittasuhteiltaan paljon haastavampi kuin ajateltiin. Mutta vielä ei ole virkamiehiltä selvää päätössuositusta. Odotan, että näen faktat, sitten päätetään, Vanhanen linjaa.

Lobbaaminen ei Vanhasen mukaan kannata, sillä ratkaisu tehdään puhtaasti asiapohjalta.

Ministerivaliokunta päätti tammikuussa, että ensi vuoden syyskuun suurkokous vietäisiin Tampereelle. Silloin arvioitiin, että Tampere ja Helsinki molemmat kykenisivät kokouksen vastaanottoon, mutta Tampereen hintalappu näytti EU-puheenjohtajuussihteeristön entisen johtajan Suvi Saxénin laatimassa muistiossa 3,5 miljoonaa halvemmalta. Hintaero on kuitenkin kaventunut sen jälkeen, kun kävi ilmi, että Tampereella esimerkiksi lehdistön tiloja pitää rakentaa telttoihin. Alustava hinta-arvio tälle on kaksi miljoonaa euroa.

Lisäksi Tampereen hotelleissa ei ole tarpeeksi sviittejä, joihin majoittaa 41 valtuuskunnan johtajia, eivätkä tamperelaiset hotellit ole valmiita sellaisia rakentamaan yhtä kokousta varten. Kokousvieraita jouduttaisiin myös asuttamaan pitkienkin matkojen päähän, mikä taas lisää kuljetuksista ja turvatoimista aiheutuvia kustannuksia.

- On selvä, että huippukokouksen järjestämiseen Tampereella liittyy ongelmia. Nyt täytyy selvittää, ovatko ne voitettavissa vai ei, Vanhanen sanoi.

Suomen EU-puheenjohtajakaudella järjestetään myös EU-Intia ja EU-Kiina-huippukokoukset. Vanhasen mukaan niiden pitopaikoista päätetään kunhan aikataulu on ratkaisu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.