Mainos

Vangeille tulossa oikeus netin käyttöön suljetuissakin vankiloissa

Hallitus esittää vangeille suljetuissakin vankiloissa oikeutta rajoitetuttuun internetin ja sähköpostin käyttöön. Uudet säännökset löytyvät vankeuslain täsmennyksistä. Nykyisin vangit voivat käyttää nettiä ja sähköpostia vain avovankiloissa.

Vankeuslaki ja tutkintavankeuslaki ovat olleet voimassa seitsemän vuotta. Oikeusministeriön mukaan lakien soveltamisessa käytännön vankeinhoitotyöhön on tullut esiin useita muutostarpeita. Myös eduskunnan oikeusasiamies on monissa päätöksissään kiinnittänyt huomiota tarpeeseen täsmentää vankeuteen liittyvää sääntelyä.

Lakiin on tulossa täsmälliset säännökset matkapuhelimen, internetin ja sähköpostin käytöstä ja edellytyksistä. Matkapuhelinten käyttö aiotaan rajata avovankiloihin.

Ehdotuksen mukaan vangille voitaisiin antaa tärkeästä syystä lupa sähköpostin lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Luvan myöntäminen edellyttäisi, ettei sähköpostin käyttämisestä aiheutuisi vaaraa vankilan järjestykselle tai turvallisuudelle. Edellytyksenä olisi myös se, että viestin lähettäjästä ja vastaanottajasta pystytään riittävästi varmistumaan.

Netissä rajoituksia

Vangille voitaisiin antaa lupa internetin käyttöön, jollei internetin käytöstä aiheutuisi vaaraa vankilan järjestykselle tai turvallisuudelle. Suljetussa vankilassa luvan myöntäminen edellyttäisi myös sitä, että vangin pääseminen muille kuin luvanmukaisille sivuille voitaisiin estää.

- Lupa internetin käyttöön voitaisiin antaa toimeentuloon, työ-, koulutus-, oikeus-, sosiaali- tai asuntoasioihin hoitamiseen liittyvässä asiassa tai muusta vastaavasta tärkeästä syystä. Vankilaopetuksessa internetillä ja verkko-opetuksella on myös yhä merkittävämpi asema. Vangille voitaisiin antaa lupa myös pankkiasioidensa hoitamiseen, lakiehdotuksessa todetaan.

Vankilalla olisi oikeus selvittää, millä internetin sivustoilla vanki on käynyt.

Syynä muutokselle on se, että esimerkiksi monen viranomaisen kanssa asioidaan netissä.

Vankilan toimivaltaa valvoa sähköistä viestintää täsmennettäisiin ja laajennettaisiin. Sähköpostien lähettäminen tapahtuisi vankilan palvelimella. Lupaa sähköiseen viestintään ei voitaisi antaa tutkintavangille, jolle on määrätty pakkokeinolain mukainen yhteydenpitorajoitus. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.