Oikeusministeri: Suomeen tulossa uudenlainen rangaistus vaarallisille vangeille

Oikeusministeriössä valmistellaan uudenlaista yhdistelmärangaistusta vaarallisina pidetyille vangeille, kertoo oikeusministeri.

Yhdistelmärangaistuksessa varsinaista vankeusrangaistusta seuraa pakollinen vuoden mittainen valvonta-aika vankilan ulkopuolella. Yhdistelmärangaistus voitaisiin tuomita vain vakavien väkivalta- ja henkirikosten uusijoille.

Lindströmin mukaan lakiesitys on määrä antaa eduskunnalle vielä tässä kuussa. Hän uskoo, että laki voisi tulla voimaan ensi vuoden alusta alkaen.

– Päämääränä on lisätä turvallisuutta yhteiskunnassa, kun vaaralliset rikoksen uusijat harjoittelisivat vapaudessa oloa ja normaalia elämää valvottuina, Jari Lindström (ps.) sanoi oikeusministeriön lehdistötapaamisessa Hämeenlinnan vankilassa.

Hän muistuttaa, että riski uusintarikollisuuteen on suurin ensimmäisinä kuukausina vankeuden jälkeen.

– Tutkimusten mukaan riski laskee ensimmäisen vapaudessa vietetyn vuoden jälkeen.

Vapautuvien vankien valvonnassa voitaisiin Lindströmin mukaan käyttää hyväksi esimerkiksi jalkapannan kaltaisia teknisiä apuvälineitä.  
Uudistus koskisi vain varsin pientä vankimäärää. Nykyisellään tällaisia vaarallisina pidettäviä vankeja Suomen vankiloissa istuu Lindströmin mukaan vain noin 30-40. Heitä uusi laki ei vielä koskisi.

Yleinen oikeustaju selvityksessä

Lindströmin mukaan oikeusministeriössä on edetty myös tutkimuksessa, jossa selvitetään niin sanotun yleisen oikeustajun ja nykyisen rangaistuskäytännön välisiä mahdollisia eroja.  
Tutkimuksessa on kysytty kansalaisilta näkemyksiä sopivista rangaistuksista erilaisiin väkivalta-, seksuaalisuus- ja omaisuusrikoksiin.

Helsingin yliopiston kriminologian ja politiikan instituutin toteuttamassa tutkimuksessa on haastateltu pariatuhatta ihmistä, joille on annettu arvioitavaksi joukko rikostapauksia. Heidän vertailuryhmänään on joukko ammattituomareita, jotka ovat käyneet samat tapaukset läpi ja esittäneet omat näkemyksensä tuomioista.

– Tuloksia saadaan odottaa vielä kesään saakka. Sen jälkeen on johtopäätösten aika, Lindström sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat