"Vammaisia ei haluta muistuttamaan, että meillekin voi käydä näin" – Esteettömyyteen liittyy yhä turhia ennakkoluuloja

8:03
Invalidiliiton pääjohtaja Petri Pohjonen ja Canon Suomen toimitusjohtaja Harry Nyström keskustelevat esteettömyydestä Huomenta Suomessa.

Esteettömyys aiheuttaa yhä turhia ja perättömiä ennakkoluuloja. Niitä halutaan purkaa tällä viikolla Helppo liikkua -viikolla ja torstaina vietettävänä esteettömyyspäivänä.

Invalidiliiton pääjohtajan Petri Pohjosen mukaan esteettömyyteen liittyvät ennakkoluulot voivat jopa vaikeuttaa fyysisesti vammaisten asuntojen saantia. Näin kävi Pohjosen mukaan Tampereella, missä vammaisille suunniteltiin tuettua asumispalvelua yli 55-vuotiaille suunnattuun asumiskokonaisuuteen.

– Taloyhtiö ja hallitus vastustavat sitä ja tekevät kaikkensa, että fyysisesti vammaiset eivät pääsisi sinne asumaan. Syynä oli se, etteivät he halua niitä vammaisia tänne muistuttamaan, että meillekin voi käydä näin, Pohjonen sanoo.

Pohjonen ihmettelee asennetta.

– Olen ollut 31 vuotta tässä pyörätuolissa enkä varmaan niin kauheasti ole ollut kaikille haitaksi, vaan tehnyt joskus jotain hyvää tässä yhteiskunnassakin.

Pohjosen mukaan esteettömyys on lisääntymässä pikkuhiljaa, mutta tekemistä riittää edelleen. Käytännössä esteettömyys voi tarkoittaa esimerkiksi portaiden viereen rakennettavaa luiskaa, jota pitkin pääsee pyörätuolilla.

Pohjosen mukaan esteettömyys nähdään pitkälti pyörätuolilla liikkuvien asiana – ja heidän omana ongelmanaan. Pohjonen kuitenkin muistuttaa, että myös rollaattorien, kävelykeppien tai lastenrattaiden kanssa liikkuvat hyötyvät esteettömyydestä.

– Tänä päivänä vajaa kolmasosa suomalaisista on sellaisia, jotka mielellään liikkuisivat esteettömissä tiloissa, Pohjonen sanoo.

– Esteettömyys on kaikille hyvä asia. Se ei ole keneltäkään pois.

Miten yritys voi ottaa esteettömyyden huomioon? Katso koko Huomenta Suomen keskustelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja