Valvojat tarkastivat tonttien siisteyttä pääkaupunkiseudulla: "Kannattaa katsoa tonttiaan naapurin puolelta"

Tonttien siisteys syynissä 2:02

Pääkaupunkiseudun rakennusvalvonnat järjestivät tänään kevätkatselmuksen, jossa tarkastajat tutkivat omakotitonttien ja rakennusten kuntoa.

Helsingin rakennusvalvontaviraston rakennusmestari Sami Hiltunen saapuu tuttuun kohteeseen. Tontin kunnosta on valitettu jo vuosia. Siivouskehotusta on tehostettu uhkasakolla.

- Tämä on semmoinen tyypillinen tapaus, että hyvin paljon rakennustarviketta ja rakennusjätettä on säilötty tänne tontille, kuvailee Hiltunen.

Yleensä valitukset koskevat juuri rakennustarvikkeiden tai taloustavaroiden levittelyä ympäri tonttia. Kaikki eivät tule ajatelleeksi, miltä tontti näyttää ulkopuolisen silmin.

- Kannattaa ehkä käydä katsomassa naapuritontin puolelta, miltä se oma tontti näyttää. Siinä vähän sokaistuu, kun on omalla tontillaan, että mitä ne naapurit ajattelevat siitä, pohtii Hiltunen.

Kunnostuskehotuksia 60 vuodessa

Kun rakennusvalvontaan saapuu valitus tontin siisteydestä, tarkastajat lähtevät paikalle tutkimaan tilannetta. Jos huomautettavaa löytyy, otetaan yhteyttä omistajaan. Esimerkiksi rapistunut julkisivu tai romahtamisvaarassa oleva ulkorakennus johtavat yhteydenottoon. Jos se ei tehoa, vuorossa on kirjallinen kunnostuskehotus. Niitä jaetaan Helsingissä noin 60 vuodessa.

Seuraavaksi valvoja siirtyy tutkimaan tonttia, jonka roskaisuudesta on valitettu. Vaikka irtoroskia on paljon, valitus ei aiheuta toimia.

- Tässä on paljon läpikulkua ja ohikulkijat heittelevät roskia tontille. Tontinomistajan velvollisuudeksi jää putsata ne pois sieltä. Kyllä se varmasti putsaantuu, ettei meidän tarvitse tähän puuttua, arvioi Hiltunen.

Runsas pyörävarasto pihalla ei sekään aiheuta toimia, koska pyörien korjaaminen pihamaalla on täysin luvallista.

Ensin yhteys naapuriin, sitten valvontaan

Yleisesti ottaen Helsingin omakotitontit ovat siistejä ja hyvässä hoidossa. Ongelmakohteita, joiden siivoaminen ei etene uhkasakoista huolimatta, ei ole paljon.

- Vuositasolla niitä on ehkä 10-15. Ei se hirveän suuri osa ole kuitenkaan, tuumii Hiltunen.

Näin asiantuntija neuvoo toimimaan, jos naapurin pihan siivo alkaa ärsyttää:

- Ihan ensimmäisenä kannattaa ottaa yhteys siihen naapuriin. Käydä soittamassa ovikelloa ja kysyä mikä on homman nimi. Ja sitten vasta toissijaisesti lähteä ottamaan yhteyttä meihin rakennusvalvontaan, vinkkaa Sami Hiltunen.

Helsingin rakennusvalvontavirastoon tulee vuodessa 200-250 tonttien kuntoa koskevaa valitusta.

 

Lue myös:

    Uusimmat