Mainos

Valvira selvittää: Onko Alko järjestänyt viininmaistelutilaisuuksia ilman lupaa? Näin Alko vastaa

Alko ottaa tiedotteessaan kantaa viime viikolla esiin nousseeseen uutiseen, jonka mukaan erään yrityksen viininmaistelutilaisuuksia on järjestetty ilman anniskelulupaa.

Alko toteaa tiedotteessaan, ettei liity tapaukseen, mutta haluaa siitä huolimatta käydä läpi Valviran kanssa Etiketti-pruuvien toimintatapojen laillisuuden.

– Me Alkona toimimme vastuullisesti ja läpinäkyvästi. Varotoimenpiteenä keskeytämme Etiketti-pruuvit toistaiseksi, kunnes toimintatavat uuden alkoholilain puitteissa on käyty vielä läpi ja että niissä ei ole mitään epäselvää, Alkon toimtusjohtaja Leena Laitinen tiedotteessa.

Muun muassa ravintola-alasta ja viineistä kertovaan uutisointiin keskittynyt Viisi tähteä kertoo, ettei Alko olisi hankkinut tilaisuuksille anniskelulupia, vaan juomat olisi myyty asiakkaille monopoliyhtiön vähittäismyyntiluvalla.

Alkon viestintäjohtaja Maritta Iso-Aho kiistää lehden väitteet.

– Alkon toimintamallin lainmukaisuus on viranomaisten kanssa läpikäyty. Malli perustuu vähittäismyyntilupaan, ei anniskelulupaan. Alkon tilanne ei siten ole samaistettavissa laittomaan anniskeluun, Iso-Aho sanoo.

– Valitettavasti emme juuri voi kommentoida enempää yksityiskohtia, koska käymme keskusteluja Valviran kanssa ja odotamme tarkentavaa ohjeistusta.

Samalla Helsingin poliisi epäilee yksityistä viiniasiantuntijaa alkoholirikoksesta, sillä tilaisuuksille ei ole haettu anniskelulupaa. Henkilö oli järjestänyt maistelutilaisuuksia, joissa hän peri maksua tarjoilluista juomista.

Alko ei ole päivittänyt toimintaansa uuden alkoholilain tasalle

Alkon tiistainen päätös keskeyttää maistatustoimintansa toistaiseksi perustuu nyt monopoliyhtiön ja Valviran yhteiseen pohdintaan siitä, saako Alko järjestää maistelutilaisuuksia totuttuun tapaan.

Vanhan alkoholilain mukaan Alko sai kuljettaa yksityishenkilöille alkoholijuomia maksua vastaan. Nykyisellään yksityishenkilölle toimittaminen on kuitenkin poistunut 2018 voimaan tulleesta laista, eli Alko saisi ainoastaan jaella alkoholituotteita yrityksille.

Tapauksessa on viranomaisten mukaan olennaista, miten maksu on järjestetty. Eli jos alkoholista on otettu lisähintaa vähittäismyyntihinnan päälle, ei toiminta ole alkoholilain mukaista Alkon tapauksessa.

Alko kertoo järjestävänsä vuosittain yli 200 pruuvia, joihin osallistuu yhteensä noin 4 400 ihmistä.

Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Viisi Tähteä.


Muokkaus 24.8. klo 16.42: Lisätty Alkon viestintäjohtajan kommentit.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja