Valtuustosta lähdetään turhautumisen ja elämäntilanteen takia

Kuntoliiton ja Åbo Akademin selvityksestä käy ilmi, että varsinkin yhden kauden valtuutetut ilmaisevat turhautumista vallan keskittymiseen tai valtuuston heikkoon asemaan. Valtuustopaikasta pidetään tiukemmin kiinni suurissa kunnissa kuin pienissä kunnissa.

Valtuustopaikasta luovutaan yleensä vapaaehtoisesti. Tärkeimmät syyt ovat elämäntilanne sekä kriittisyys ja turhautuminen kunnalliseen päätöksentekoon. Viime vaaleissa luopuneet arvioivat kunnallispolitiikkaa kuitenkin myönteisemmin kuin ne, jotka jäivät pois kaksi vaalikautta aiemmin.

Valtuutettujen tuntoja on selvitelty Kuntaliiton ja Åbo Akademin tutkimuksessa, jonka on tehnyt tutkija Sari Pikkala.

Raportissa "Ei enää ehdokkaaksi" on käytetty aineistona rekistereitä, ja lisäksi on tehty kysely valtuustotyöstä luopuneille 47 kunnassa.

Kunnallisvaaleissa kolme viidestä ehdokkaasta saa jatkopaikan. Noin 30 prosenttia jää pois vapaaehtoisesti, ja runsaat 10 prosenttia joutuu lähtemään äänestäjien tahdosta.

Perhesyitä ja klikkivaltaa

Omasta halusta lähtevistä puolella on syynä elämäntilanne ja suunnilleen yhtä monella kriittisyys. Usein syitä on monia.

Varsinkin yhden kauden valtuutetut ilmaisevat turhautumista vallan keskittymiseen tai valtuuston heikkoon asemaan.

Naiset viittaavat miehiä useammin perhesyihin ja valtuustojen klikkivaltaan. Naiset ja alle 30-vuotiaat luopuvat hieman muita herkemmin valtuustopaikasta.

Oikeistopuolueissa on luopujia enemmän kuin vasemmistolaisissa. Yrittäjät ja johtavassa asemassa olevat näkevät ansiotyössä ja luottamustoimessa ristiriitaa. Lisäksi yksityisellä sektorilla työskentelevät pitävät politiikan ja ansiotyön yhdistämistä vaikeampana kuin kuntatyöntekijät.

Luopujia enemmän pikkukunnissa

Suurissa kunnissa valtuustopaikasta pidetään tiukemmin kiinni kuin pienissä kunnissa, joissa jopa puolet valtuutetuista voi jättäytyä pois. Tutkija ei selitä tätä niinkään kuntakoolla kuin kilpailulla: mitä vaikeampi valtuustoon on päästä, sitä hanakammin siellä pysytään.

Luottamuspaikan saaneet eivät pelästy kunnan talousvaikeuksia tai valtuuston sisäisiä ristiriitoja. Kumpikaan näistä ei aja valtuutettuja joukkopakoon.

Luopujien käsitykset valtuustyöstä ovat parantuneet kymmenessä vuodessa. Syyt pois jäämiselle olivat kyllä samankaltaisia sekä vuoden 1996 että 2004 vaaleissa. Viime vaaleissa luopuneet antoivat kuitenkin aiempaa myönteisemmän yleisarvion kunnallispolitiikasta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat