Valtiovarainministeriön budjettiesitys jää huomattavasti alijäämäisemmäksi – valtiovarainministeri Vanhanen: "Mennään yli miljardin luokkaa pelkästään testien osalta"

Hallituksen budjettiriihi alkoi tänään – polttoaineiden verotukseen tulossa 100 miljoonan euron korotus 3:33
Valtiovarainministeriön budjettiesitys jää huomattavasti alijäämäisemmäksi – valtiovarainministeri Vanhanen: "Mennään yli miljardin luokkaa pelkästään testien osalta"

Hallituspuolueiden puheenjohtajat eli niin sanottu viisikko sekä valtiovarainministeri Matti Vanhanen ovat keskustelleet Säätytalolla ainakin työllisyyskokonaisuudesta, ilmastotoimista ja kilpailukyvystä.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys ensi vuodelle oli 7 miljardia euroa alijäämäinen. 

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen mukaan alijäämä tulee vielä kasvamaan paljon, sillä pohjaesityksessä ei ole vielä kaikkea otettu huomioon. 

Tarkkaa summaa valtiovarainministeri ei kuitenkaan toistaiseksi osaa arvioida. 

– Vielä ei ole päätetty, mutta se kasvaa paljon, Vanhanen toteaa Seitsemän uutisissa. 

"Mennään yli miljardin luokkaa pelkästään testien osalta"

Vanhasen mukaan summa tulee kasvamaan etenkin koronavirustestaukseen ja -rokotukseen käytettävistä rahoista.

– Tullaan luomaan varmuus siitä, että sairaanhoitopiirit ja muut testaajat tietävät sen, että valtiolta tulee siihen toimintaan rahaa. 

– Sitä ei jätetä lisäbudjettien varaan. Luodaan sellainen varmuus, että huolehtivat nyt testauksesta päätetyllä tavalla. Nämä merkitään etukäteen ensi vuoden budjettiin. 

Vanhasen mukaan 100 euroa maksavaa 30 000 testiä päivässä tekee yli miljardin luokkaa.

– Mennään yli miljardin luokkaa pelkästään testien osalta. Tässä on isoista rahoista kyse.

Vanhanen myöntääkin MTV Uutisille, että koronavirustestaukseen käytettävät rahat tulevatkin heijastumaan myös ensi vuoden budjettiin.

– Tämä seitsemän miljardin alijäämä tulee olemaan selvästi suurempi. Toisaalta, ei tarvitse ensi vuonna tehdä lisäbudjetteja, Vanhanen pohtii Säätytalon portailla. 

Ensi vuoden budjetti on monimutkainen kokonaisuus

Budjettineuvotteluissa oli aluksi mukana koko hallitus, mutta neuvotteluja jatkettiin myöhemmin vain puheenjohtajaviisikon ja valtiovarainministerin kesken.

Tämä johtui mitä ilmeisimmin siitä, että neuvottelut käyvät huomattavasti helpommin pienemmällä porukalla kuin kaikkien ministereiden kesken.

Vanhanen kuitenkin sanoo MTV Uutisille, ettei ensi vuoden budjetista vääntäminen ole helppoa pienemmälläkään porukalla. 

– Tähän budjettiriiheen liittyy ensi vuoden menojen ja tulojen rinnalla hyvin paljon muita kokonaisuuksia, kuten painopisteiden määrittäminen: mihin EU:n elvytyspaketin yli kahta miljardia euroa käytetään ja työllisyyspäätökset... Näistä neuvotellaan omina kokonaisuuksinaan, Vanhanen listaa. 

Vanhasen mukaan on vaikeaa arvioida, kauanko budjettiriihi vie aikaa. 

– Varsinainen budjettiriihi menojen ja verojen osalta käsitellään lopulta koko hallituksen kesken, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat