Valtioneuvosto esittää muutoksia tartuntatautilakiin: Viranomainen voisi sulkea kauppakeskusten yleiset tilat, liikuntapaikat ja rajoittaa matkustajamääriä

Hallitus antoi tänään eduskunnalle uuden esityksensä tartuntatautilain muutoksista, joilla pyritään koronaepidemian hillitsemiseen.

Erilaisia koronaviruksen leviämisen kannalta riskialttiita asiakastiloja voitaisiin sulkea määräajaksi.

 Esityksen mukaan kaikkiin asiakas- ja osallistujatiloihin tulisi velvoite mahdollistaa käsien puhdistaminen ja tehostaa siivousta.

Epidemian kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla voitaisiin matkustajamääriä rajoittaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin päätöksellä enintään puoleen normaalista. Esityksessä kuitenkin tunnistetaan, että esimerkiksi joukkoliikenteen paikkamäärien rajoittaminen vähentäisi tuloja ja aiheuttaisi painetta reittiverkoston karsimiseen.

– Pelkästään linja-autoliikenteen kokonaisliikevaihto on vuositasolla noin miljardi euroa, joten kapasiteettirajoitusten vaikutukset henkilöliikennepalveluiden tuotantoon voivat nousta vuositasolla erittäin merkittäviksi, esityksessä sanotaan.

Lähikontaktien syntymistä voitaisiin velvoittaa välttämään

Kiihtymisvaiheen alueilla viranomainen voi myös tehdä alueellisen päätöksen, että elinkeinotoiminta on järjestettävä ilman lähikontaktien syntymistä. Elinkeinonharjoittajien vastuulle jää valita omaan toimintaansa parhaiten sopivat tavat, kuten tilajärjestelyt, aikataulujen porrastukset tai asiakasmäärien rajoittamiset.

Leviämisvaiheessa kunta tai aluehallintovirasto voisi sulkea asiakkaiden tai osallistujien käyttöön tarkoitettuja tiloja kahdeksi viikoksi, jos ne ovat koronan kannalta erityisen riskialttiita. Näitä ovat muun muassa kauppakeskusten yleiset oleskelutilat, yleiset saunat ja uimahallit, sisäleikkipuistot ja liikunta- ja urheilutilat.

Esityksen vaikutusarvion mukaan uusien rajoituskeinojen käyttäminen vaikeuttaisi todennäköisesti varsinkin pienyrittäjien tilannetta. Etenkin tilojen väliaikaisella sulkemisella arvioidaan olevan vakavia taloudellisia vaikutuksia moniin yrityksiin.

Suurin osa muutoksista olisi voimassa vain väliaikaisesti ensi vuoden loppuun saakka koronavirusepidemiaa silmällä pitäen. Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian.

Lue myös:

    Uusimmat