Valtion vuosittaiset korkomenot uhkaavat nousta jopa viiteen miljardiin euroon lähivuosina, varoittaa OP:n pääjohtaja MTV:n Uutisextrassa

Näin OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio kommentoi valtion korkomenojen nousua MTV:n Uutisextrassa 2:26
Näin OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio kommentoi valtion korkomenojen nousua MTV:n Uutisextrassa

Valtion vuosittaiset korkomenot uhkaavat nousta jopa viiteen miljardiin euroon lähivuosina, varoittaa OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Nopeasti nousevat korot iskevät asuntovelallisten lisäksi valtion velkaan. Nykyisten laskelmien mukaan valtion vuosittaiset korkomenot uhkaavat nousta neljään miljardiin vuosikymmenen loppuun mennessä.

MTV:n Uutisextrassa vierailleen OP:n pääjohtaja Timo Ritakallion mielestä laskelmat on tehty alakanttiin.

– Voi olla, että lähivuosina nähdään, että valtion korkomenot ovat 1990-luvun ennätystasolla, eli viidessä miljardissa.

Ritakallion mielestä puolueissa ei olla vieläkään varauduttu oletettua suurempaan laskuun.

– Vaalien alla puhutaan paljon tavoitteista, joilla tasapainotetaan valtion taloutta vuoteen 2030 tai 2035 mennessä.

– Jos ottaa huomioon tämän korkomenoasian ja kun tietää jo, että meillä on isoja rakenteellisia ongelmia Suomen taloudessa, niin ollaan helposti toiveunissa, kun arvioidaan että tästä selvitään helpolla.

Valtion hallinto kaipaa isoa uudistusta 

Uuden hallituksen tulisi Ritakallion mielestä päivittää valtion hallinto 2030-luvulle. Työnjaot tulisi miettiä kokonaan uusiksi. 

– Korona-aikana nähtiin hyvin vahvasti kuinka eri suunnista tuli hyvin ristiriitaisia viestejä. Näyttää siltä, että valtion hallinnossa on monta siilomaista lohkoa, että asioiden yhteensovittaminen on vaikeaa. Tähän pitäisi lähteä pureutumaan ihan tosissaan. 

Asuntovelallisille Ritakalliolla on selvä viesti; nollakorkoon ei olla palaamassa, vaan lähivuosina korko pysyy kolmen prosentin tietämillä.

Lue myös:

    Uusimmat