Valtion velkaantuminen huolestuttaa - velkakierre ei katkea helposti

Valtion velkaantuminen huolestuttaa entistä enemmän.


Viime vuosien sopeutustoimetkaan eivät ole pysäyttäneet velkaantumista, koska muun muassa työttömyysmenot kasvat nopeasti.

Valtion ensi vuoden budjetti on lähes miljardin tämänvuotista pienempi, mutta silti velkaa joudutaan ottamaan enemmän kuin tänä vuonna. Ensi vuonna Suomi ottaa uutta velkaa 5-6 miljardia euroa.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi eilen Ahvenanmaalla, että maailmanjärjestys ei salli valtion jatkuvaa velkaantumista, ja että alijäämäiset budjetit eivät voi jatkua loputtomiin.

Eduskunnassa arvioitiin, että velkaantuminen taitetaan työllisyyden paranemisella ja talouskasvua edistävällä yhteiskuntasopimuksella.

-Vaikka nyt on paljon puhuttu siitä, että velkaantuminen laitetaan kuriin niin ensi vuonna otetaan enemmän velkaa kuin tänä vuonna. Se varmasti johtuu siitä, että hallitus aloitti monilla mukavilla päätöksillä. Siellä oli paljon veronkevennyksiä ja tämä tietysti näkyy välittömästi velkaantumiskehityksessä, kommentoi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Työttömyyden kasvu lisää valtion menoja.

-Totta kai velkaantumistahdin jatkuminen ja jatkuva velkaantuminen hirvittää. Ratkaisu ei ole se, että tehdään näitä säästöjä. Niitäkin tarvitaan mutta ratkaisu on se, että saadaan talous kääntymään kasvuun ja sitä kautta lisää työpaikkoja, jolloin automaattisesti valtion menot pienenevät. Tässä avainasemassa on yhteiskuntasopimus. Toivon että kaikki osapuolet tulevat vastaan, että saadaan sellainen tehtyä, toteaa kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz.

Varman toimitusjohtaja Risto Murto sanoo, että tehtävä on haastava.

-Teknisesti helpompaa on tasapainottaa julkista sektoria. Siinä sentään tiedämme, että miten se tehdään. Vaikeampi rasti on se, että miten me saamme maahan kasvua aikaiseksi, Murto toteaa.

Sopeuttamistoimet eli leikkaukset olisivat helpompia nyt vaalikauden alussa kuin vaalikauden lopussa.

-Poliittisista syistä tasapainottaminen täytyisi tehdä hallituskauden alkuvaiheessa, koska siinä väistämättä on kasvua leikkaavia vaikutuksia kun menoja leikataan. Kasvun rakentaminen tulee vaatimaan kärsivällisyyttä, koska sellaista yksittäistä keinoa, jolla tähän maahan saataisiin nopeasti kasvua aikaiseksi ei ole enää olemassa, Murto kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja