Mainos

Valtiolle 9,9 miljardia omistuspohjan laajentamisesta

Valtio keräsi viime vuoden ja tämän vuoden alun aikana valtionyhtiöiden osakkeiden myynneistä tuloja yhteensä 9,9 miljardia markkaa. Yhtiöille osakekaupoilla hankittiin riskirahoitusta yli 7,5 miljardia markkaa.

Kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäen (sd.) mukaan valtion saamista tuloista kaksi kolmasosaa on tähän mennessä tehdyillä päätöksillä käytetty teollisen rakenteen vahvistamiseen ja elinkeinotoiminnan edistämiseen.

Valtionyhtiöiden liikevaihto oli viime vuonna yhteensä 115 miljardia markkaa eli samalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Niiden yhteenlaskettu liiketulos pieneni noin neljänneksen vuotta aiemmasta eli 11,8 miljardista 8,7 miljardiin markkaan. Osinkoja valtionyhtiöt maksoivat valtiolle viime vuonna 1,5 miljardia markkaa, enemmän kuin kertaakaan aiemmin.

Viime vuonna valtio sai yhtiöiden yksityistämisestä myyntituloja yhteensä noin 6,2 miljardia markkaa ja yhtiöt riskirahoitusta noin 7 miljardia markkaa. Valmetissa valtion omistusosuus laski noin 20 prosenttiin ja Kemirassa 54 prosenttiin. Tänä vuonna toteutetut Kemijoki Oy:n vesivoimaosakkeiden myynti ja Rautaruukin osakeanti ja -myynti nostavat valtion tulot 9,9 miljardiin markkaan.

-Hallituksen lähtökohtana on, että pääosa myynneistä saaduista tuloista käytetään teollista rakennetta ja pohjaa vahvistaviin kohteisiin kuten tutkimuksen ja tuotekehityksen laajentamiseen, pk-riskirahoituksen lisäämiseen ja koulutuksen edistämiseen, totesi Kalliomäki.

Yksityistämisen ohella valtio uudisti teollisuutensa rakennetta viime vuonna omistusjärjestelyillä. Tällaisia olivat esimerkiksi Enso-Gutzeitin ja Veitsiluodon sekä Sisun ja Partekin väliset fuusiot. Valtion aseteollisuudesta suurin osa keskitetään viime vuonna perustettuun Suomen Puolustusväline Osakeyhtiöön. Valtio jatkoi lisäksi Imatran Voiman omistaman valtakunnallisen kantaverkon yksityistämisen valmisteluja. Kalliomäen mukaan kantaverkkoyhtiön perustaminen on nyt loppusuoralla.

Valtion teollisuus- ja energiayhtiöiden bruttoinvestoinnit olivat viime vuonna noin 13,3 miljardia markkaa eli 81 prosenttia suuremmat kuin edellisenä vuonna. Investoinneista suuntautui kotimaahan 55 prosenttia.

Valtionyhtiöiden omavaraisuusaste oli viime vuoden lopussa 39 prosenttia eli jokseenkin samalla tasolla kuin edellisen vuoden lopussa. Suurimmalla osalla yrityksistä omavaraisuus nousi jonkin verran. IVOn ja Rautaruukin omavaraisuus laski merkittävien yritysostojen vuoksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.