Mainos

Valtio vakuuttaa pysyvänsä Vapossa

Valtio vakuuttaa pysyvänsä enemmistöomistajana turve- ja sahayhtiö Vapossa, joka on joutunut pilkkomishuhujen kohteeksi.

Valtion omistus Vapossa on pysyvä, päätavoitteena on kehittää Vapoa, eikä päätöksiä yhtiön rakenteen muuttamisesta ole tehty, tieodtetaan valtion omistajaohjauksesta vastaavasta yksiköstä.

Vapon toinen pääomistaja on Metsäliitto, jonka on väitetty haluavan itselleen Vapon sahoja. Valtiolla on Vapon osakkeista 50,1 ja Metsäliitolla 49,9 prosenttia.

Spekulaatiot Vapon tilanteesta saivat vauhtia pari viikkoa sitten, kun yhtiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Niskakangas yllättäen jätti tehtävänsä. Julkisuudessa arveltiin, että eron taustalla olisivat eri näkemykset Vapon tulevaisuudesta.

Omistajaohjausyksikön tuoreen kannanoton kirvoitti kuitenkin Kauppalehden uutinen, jonka mukaan valtio ja Metsäliitto olisivat yksissä tuumin käynnistäneet hankkeen Vapon pilkkomiseksi.

Valtion puolella puuhamiehenä olisi lehden mukaan omistajaohjausyksikön ylijohtaja Pekka Timonen. Timonen tyrmäsi kuitenkin täysin perättömäksi väitteen, että omistajien kesken olisi sovittu jotain Vapon jatkosta.

- Liiketoimintaa koskevat ratkaisut tekee yhtiön hallitus, eikä valtion tiedossa ole mitään konkreettisia päätöksiä yhtiön rakenteen osalta, korosti Timonen.

Valtio takaa kehitystyön

Vapon liikevaihto on noin 660 miljoonaa euroa, josta sahatavara tuo noin neljänneksen. Sahatavaran ja turpeen lisäksi yhtiö tuottaa pellettejä, sähköä ja lämpöä.

Timosen mukaan valtion strateginen intressi Vapossa liittyy nimenomaan turpeeseen eli yhtiön rooliin turpeen ja muiden kotimaisten energianlähteiden kehittäjänä.

Timosen mukaan valtion Vapo-kannanotto laadittiin omistajaohjausyksikössä, eikä asia hänen tietojensa mukaan ole tulossa laajempaan poliittiseen käsittelyyn. Olennaista olisi saada yhtiölle työrauha, hän sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.