Valtavat metsäpalot riehuvat Tshernobylin alueella Ukrainassa: Kiovan asukkaat saivat koronan lisäksi toisen syyn pysytellä sisällä – ilmasta tuli maailman myrkyllisintä

Valtavat metsäpalot ovat riehuneet Tshernobylin alueella Ukrainassa. Liekkimeri on käynyt vain noin puolentoista kilometrin päässä vuonna 1986 räjähtäneen ydinreaktorin suojakupolista.

Tulipalot antoivat Ukrainan pääkaupungin Kiovan asukkaille koronapandemian ohella lisäsyyn pysytellä sisätiloissa. Metsäpaloista noussut sankka savu nimittäin nosti Kiovan saastetason maailman pahimmaksi. Kiovassa asuu noin 3,7 miljoonaa ihmistä.

Asukkaita kehotettiin myös pitämään ikkunat suljettuna.

– Savu voi ahieuttaa päänsärkyä, yskää, hengitysvaikeuksia, ja limakalvojen ärsytystä, sanoi Ukrainan terveysministeriö tiedotteessa.

Alueen maaperässä on pljon radioaktiivista ainetta. Ukrainan terveysministeriön mukaan tulipalot eivät kuitenkaan muodosta säteilyriskiä. Suomen säteilyturvakeskus on todennut, ettei Ukrainan palosta ole Suomessa vaaraa. 

Ukrainan poliisin mukaan tulipalo alkoi huhtikuun alussa, kun kuivaa ruohikkoa poltettiin. Tällä viikolla kuriin saatu palo syttyi kuitenkin uudelleen voimakkaiden tuulten myötä.

Tshernobylin ydinvoimalasta ja sen lähellä olevasta hylätystä Prypyatin kaupungista on tullut turistikohde, mutta koronapandemian takia alue on nyt suljettu.

Lue myös:

    Uusimmat