Valtaosa turvapaikanhakijoita miehiä – kolme neljästä alle 34-vuotiaita

Suomesta turvapaikkaa hakevista valtaosa on miehiä. Vuonna 2014 turvapaikan hakijoita 71,5 prosenttia oli miehiä.

Esimerkiksi tänä vuonna 23. kesäkuuta mennessä turvapaikkaa hakeneista Somalian kansalaisista 204 oli naisia ja 420 miehiä. Irakilaisista naisia oli 105 ja miehiä 542. Naiset eivät ole enemmistönä missään isommassa hakijaryhmässä.

Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtisen mukaan syynä voi olla pitkän matkan raskaus. Turvapaikanhakijan matka on riskialtis, minkä vuoksi lähtijöinä ovat yleensä lasten ja äitien sijasta miehet.

Tilastot tukevat väitettä. Tasapuolisin jakauma isommista hakijamaista on Venäjän kansalaisissa, joista 49 on miehiä ja 43 naisia. Matka Venäjältä Suomeen on huomattavasti helpompi kuin Afrikasta tai Lähi-idästä.

Valtaosa nuoria

Hieman yli puolet turvapaikanhakijoista on nuoria aikuisia. Viime vuoden turvapaikanhakijoita 18–34-vuotiaita oli 54,9 prosenttia. Alle 18 vuotiaita oli taas 23 prosenttia.

– Lisäksi arvelen, että jos turvaan pystytään lähettämään joku, on lähetettävä usein lapsi tai nuori. Tämähän ei ole tavaton ajattelumalli Suomessakaan, kun historiaa katsotaan, Lehtinen muistuttaa.

Myös matkan raskaus näkyy tässäkin: iäkkäämmät eivät välttämättä jaksa matkan rasituksia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja