Mainos

Unicefin hälyttävä raportti pakolaisista: lapsivyöry Eurooppaan

Enemmän kuin joka viides Eurooppaan tänä vuonna tähän mennessä tulleista pakolaisista on lapsi, kertoo YK:n lastenrahasto Unicefin tuore raportti. Kreikkaan meritse tulevista pakolaisista lasten osuus on vieläkin suurempi, liki neljännes. 

Trendi on nouseva: kesäkuussa vain joka kymmenes Kreikan ja Makedonian rajalla rekisteröidyistä turvapaikanhakijoista oli alaikäinen kun lokakuussa oli joka kolmas. Kaikkiaan alle 18-vuotiaiden turvapaikanhakijoiden luku Euroopassa on jo nyt yli kaksinkertaistunut viime vuoteen verrattuna.

Lapset ovat myös pahimmassa vaarassa matkalla Eurooppaan: sairaudet, fyysiset rasitukset, hyväksikäyttö, ihmiskauppa ja väkivalta ovat vain osa uhkatekijöistä. Osa joutuu eroon vanhemmistaan, osa yksinkertaisesti eksyy ja osa teini-ikäisistä haluaa käydä aikuisesta välttääkseen lastensuojelutoimet rekisteröintikeskuksissa. 

Myös kova merenkäynti kelvottomissa aluksissa koituu erityisesti lasten kohtaloksi: Egeanmerellä tänä vuonna menehtyneistä joka kolmas oli lapsi. Pelkästään lokakuussa itäisellä Välimerellä kuoli 90 lasta ja liki viidennes heistä oli alle kaksivuotiaita.

Ei vain Syyriasta

Neljännes tulijoista on Syyriasta mutta Afganistanin osuus on sekin suuri: liki viidennes. Euroopan sisäistä muuttoliikettä kuvaa Albanian ja Kosovon osuus, lähes viidennes sekin. Irakin osuus on vain kuusi prosenttia. Pienempiä mutta huomiotaherättäviä lähtömaita ovat Serbia, Venäjä ja kauttakulkumaana tunnettu Makedonia. 

Suomessakin nousua

Lokakuuhun mennessä Suomeen oli Unicefin mukaan tullut 3030 alaikäistä turvapaikanhakijaa. Maahanmuuttovirasto tilastoi että yksittäisiä lapsia oli liki 1 700. Suurimmat lähtömaat olivat Afganistan (747), Irak (515) ja Somalia (244).

Suomessakin trendi on nouseva: vuoden alkupuoliskolla lapsia oli 196 mutta jo pelkästään syyskuussa 219 ja ja lokakuussa liki 600.  Syytä ei osata sanoa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.