Valtakunnansyyttäjä hakee KKO:sta valituslupaa Päivi Räsäsen jutussa

Hovioikeus ei pitänyt Päivi Räsäsen homokommentteja loukkaavina – näin hän kommentoi päätöstä 0:39
KATSO MYÖS: Näin Räsänen kommentoi hovioikeuden päätöstä marraskuussa.

Hovioikeus hylkäsi aiemmin kansanedustaja Räsäsen (kd.) syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Valtakunnansyyttäjä Ari-Pekka Koivisto on hakenut korkeimmalta oikeudelta (KKO) valituslupaa jutussa, jossa kansanedustaja Päivi Räsästä (kd.) on syytetty kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Jutussa on kyse Räsäsen homoja koskevista kirjoituksista. Käräjä- ja hovioikeus hylkäsivät aiemmin Räsäsen syytteet.

Valtakunnansyyttäjän mukaan valituslupahakemus koskee yhtä Räsäsen kirjoitusta sekä hänen Twitterissä, Instagramissa ja Facebookissa julkaisemiaan lausumia.

Räsäsen kirjoitus ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen” julkaistiin vuonna 2004 Suomen Luther-säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan internetsivuilla. Kirjoituksessaan Räsänen sanoo homoseksuaalisuuden olevan "psykoseksuaalisen kehityksen häiriö".

Lisäksi Räsänen kirjoitti kesällä 2019 Twitterissä, Instagramissa ja Facebookissa, että ""Kirkko on ilmoittanut olevansa Setan Pride 2019 virallinen partneri. Miten kirkon oppiperusta, Raamattu, sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi?".

Valtakunnansyyttäjän mukaan asiassa on tärkeää saada KKO:n kanta siihen, miten erisuuntaisia perusoikeuksia on punnittava.

–  Kyse on etenkin siitä, mikä on uskonnon- ja sananvapauden suhde syrjinnän kieltoon sekä milloin ilmaisuja on pidettävä rangaistavuuden alarajan ylittävänä rangaistavana vihapuheena, syyttäjän tiedotteessa kerrotaan.

Helsingin hovioikeus katsoi marraskuussa käräjäoikeuden tapaan, etteivät Räsäsen lausunnot täyttäneet kiihottamisrikoksen tunnusmerkistöä. Hovioikeuden päätös oli yksimielinen.

Räsänen on alusta alkaen kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin tai halventaneensa homoseksuaaleja. Hän on vedonnut sanan- ja uskonnonvapauteen.

Räsänen yllättyi syyttäjän päätöksestä 

Räsänen on alusta alkaen kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin tai halventaneensa homoseksuaaleja. Hän on vedonnut sanan- ja uskonnonvapauteen.

Perjantaina lähettämässään tiedotteessa Räsänen kertoo olevansa valmis puolustautumaan sekä KKO:ssa että tarvittaessa myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa. 

Hän kertoo, että syyttäjän päätös hakea KKO:sta valituslupaa yllätti hänet.

– Voin ymmärtää tätä vain tapauksen ennakkopäätösluonteen vuoksi. Tämä oikeusprosessi on sanan- ja uskonnonvapauden kannalta historiallinen, kuvailee Räsänen.

Juttua päivitetty pidemmällä 12.1.24 klo 14.13 STT:n pidemmällä uutisella aiheesta.

Juttua täydennetty Räsäsen tiedotteen sisällöllä 12.1.2024 kello 15.00.

Lue myös:

    Uusimmat