Valtaisaksi nettihitiksi noussut Suomen kuuluisin hissi avattiin yleisölle – sadat kaupunkilaiset halusivat heti avajaispäivänä funikulaarin kyytiin: "Kiitos Turku, tämä on kaupungin ylpeys"

Somehitiksi jo rakennusvaiheessaan noussut Turun funikulaarihissi avattiin 1:37
Video: Somehitiksi jo rakennusvaiheessaan noussut Turun funikulaarihissi avattiin

Suomen tunnetuimman hissin avajaisia vietettiin eilen Turussa. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikä tahansa hissi, vaan tarkemmin sanottuna funikulaari.

Funikulaari eli toisin sanoen kaupunkivinohissi sai jo ennen edes ensimmäistä matkaansa runsaasti näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa. Turun omasta kaupunkivinohissistä tuli valtaisa nettihitti rakennusvaiheessa ulkomuotonsa takia, kun alkuperäinen havainnekuva ei vastannut aivan todellisuutta.

– Kyllä se meitä tosi paljon huvitti silloin. Päivä oli tapahtumarikas, funikulaarin projektijohtaja Janne Laine naurahtaa.

– Siinä oli jos jonkinnäköistä kuvaa. Välillä oli vedet silmissä niitä katsellessa.

Projektijohtaja Laineen suosikkimeemissä projektipäällikkö miettii, tehtäisiinkö rappuset vai viidellä miljoonalla lasipönttö.

– Saimme sitä mitä tilasimmekin. Tässä on markkinointi onnistunut myös hyvin. Nyt kaikki tietävät viimeistään mikä on funikulaari, tyytyväinen Laine päättää.

Ainoaa laatuaan Suomessa

Varsinaisiin funikulaarin avajaisiin oli saapunut suuri joukko kaupunkilaisia todistamaan kaupunkivinohissin ensi metrejä. Ihmettelijöitä riitti tungokseen saakka. Jokainen paikalle saapunut halusi päästä funikulaarin kyyditsemäksi.

Turkulainen Tommi Raitanen oli saapunut varta vasten funikulaarin avajaisiin.

– Sanottiin, että kyyti on tasainen ja kestää minuutin. Onhan tämä uutta kaupungille, Raitanen kuvaili menoa funikulaarin kyydissä.

Hyväntahtoisesta vinoilusta huolimatta turkulaiset saavat olla ylpeitä uudesta maamerkistään. Funikulaari on nimittäin Suomen ensimmäinen ulkona kulkeva kaupunkivinohissi.

– Kiitos Turku, tämä on kaupungin ylpeys, ensimmäisten joukossa funikulaarin kyydissä olleet matkustajat kiittelivät.

Kaupunkilaisten oma funikulaari nousee Kakolanmäen päälle noin 130 metrin matkan. Korkeuseroa ala- ja yläaseman välillä on puolestaan 30 metriä. 

Lue myös:

    Uusimmat