Valtaa jaetaan uusiksi Yhdysvaltojen kongressissa – näitä asioita amerikkalaiset miettivät äänestäessään

Millä perusteella amerikkalaiset äänestävät välivaaleissa? 1:57
Video: Näitä asioita amerikkalaiset miettivät äänestäessään

Yhdysvalloissa äänestetään parhaillaan tärkeissä kongressin välivaaleissa, joiden tuloksia odotetaan huomisen aikana Suomen aikaa. Tulosten valmistumisessa voi kuitenkin mennä pidempään, varsinkin jos tilanne on tiukka.

Eri kyselyissä amerikkalaiset nimeävät vaalien tärkeimmäksi teemaksi talouden.

ABC Newsin teettämässä kyselyssä yhteensä 49 prosenttia vastaajista kertoi talouden, tai vielä tarkemmin inflaation, olevan tärkein asia heidän äänestyspäätöksensä taustalla. Muut vaaliteemat jäivät vastauksissa kauas taakse.

Talouden epävarmuus on perinteisesti ollut asia, joka heikentää vallassa olevan puolueen kannatusta. Presidentti Joe Biden ja hänen puolueensa demokraatit ovatkin parhaansa mukaan pyrkineet pitämään esillä hyviä työllisyyslukuja.

Roima hinnannousu elinkustannuksissa tuntuu kuitenkin lähes kaikkien kukkarossa, joten talouden arvioidaan satavan republikaanien laariin. Taloutta korostavat äänestäjät ovat suurelta osin republikaaneja.

Republikaaniksi rekisteröityneistä äänestäjistä jopa 73 prosenttia piti taloutta tai inflaatiota tärkeimpänä kysymyksenä vaaleissa, kun demokraateissa luku jäi 28 prosenttiin.

Demokraattien parissa tärkeimpänä kysymyksenä pidetään aborttia, jonka 29 prosenttia demokraattivastaajista kertoi olevan päällimmäisenä mielessä äänestyspäätöstä tehtäessä. Kaikkien äänestäjien keskuudessa luku oli 16 prosenttia.

Republikaanit ovat ajaneet tiukennuksia aborttioikeuteen, kun taas demokraatit kampanjoivat sen puolesta, että aborttioikeudesta säädettäisiin liittovaltiotason laki. Demokraattien vapaammalla linjalla on kansan keskuudessa enemmän kannatusta.

Kyselyjen mukaan republikaaneja kiinnostavat näissä vaaleissa myös rikollisuus, maahanmuutto ja valtion rahankäyttö. Demokraatit taas ovat enemmän kiinnostuneita aserajoituksista ja ilmastonmuutoksesta.

Kovin moni ei kuitenkaan kerro, että nämä muut teemat olisivat tärkeimmän roolissa, kun he tekevät päätöksensä siitä, miten äänestävät. 

Katso jutun videolta mitä muuta amerikkalaisilla on mielessä, kun he tekevät äänestyspäätöksensä.

Lue myös:

    Uusimmat