Mainos

Vältä yleinen moka: Näin tuoretta kalaa pitäisi oikeasti säilyttää

Tuoretta kalaa ei kannata säilyttää millä tahansa hyllyllä jääkaapissa, vaan kalalle on olemassa oma nurkkaus. Jääkaappilämmössä kala voi pilaantua jopa puolet nopeammin kuin ihannelämmössä!

Kala on raaka-aineena erityisen herkkä ja vaatii huolellista käsittelyä ja säilytystä. Raakana kalaa tulisikin säilyttää 0–3 C asteessa ja jääkaappilämpötila ylittää usein tämän ihannerajan. Jos ja kun tuoretta tai tyhjiöpakattua kalaa siis säilyttää jääkaapissa, kannattaa se laittaa alahyllylle ja aivan perälle, sillä siellä on kylmintä.

Muista kuitenkin, että etenkin tuore kala pilaantuu jääkaappilämmössä jopa puolet nopeammin kuin ihannelämmössä 0–3 asteessa. Monissa jääkaapeissa onkin nykyään oma lokeronsa kalatuotteille, jossa lämpötila on optimaalinen.

Pääsääntöisesti kala kannattaa ostaa samana päivänä, kun aiot sen valmistaakin.

Pakasta kala ennen automatkalle lähtöä

Kalaa kuljetettaessa kannattaa aina turvautua kylmälaukkuun ja kylmävaraajiin. Kätevää on myös pakastaa raaka kala, joka saa sulaa kuljetuksen ajan hiljalleen kylmälaukussa. Perillä sen voi valmistaa heti ruoaksi. Mikäli kylmäsäilytystilat ovat puutteelliset, pyri ostamaan kala vasta mahdollisimman lähellä valmistamishetkeä.

Säilytyslämpötilan lisäksi kalaa käsiteltäessä on huomioitava välineiden ja käsien puhtaus. Huolehdi, että leikkuulauta on puhdas, kun aloitat, ja pese se huolellisesti, ennen kuin jatkat kokkailuja. Laudan voi myös suojata vaikkapa leivinpaperilla.

Lähde: Pro Kala Ry

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja