Haetko juhannukseksi kalaa kaupasta? Älä sorru pahaan virheeseen – "Kaiken A ja O on..."

2:48 Osaatko pakata kylmälaukun oikein? Tätä moni ei ole tajunnut kylmäkalleista

Pro Kala ry muistuttaa kalan turvallisesta säilyttämisestä erityisesti hellekeleillä.

Videolla: Osaatko pakata kylmälaukun oikein?

Aiotko sinäkin hankkia kalaa juhannuspöytään? Jos ostat kalan ruokakaupasta ja kuljetat vaikka mökille, kannattaa pitää mielessä muutama oleellinen asia, muistuttaa Pro Kala ry.

Kylmäketju on kaiken A ja O – älä katkaise sitä!

Juhannuksesta on näillä näkymin tulossa lähes poikkeuksellisen helteinen. Erityisesti kuumilla keleillä täytyy kiinnittää huomiota siihen, miten kalaa kuljettaa kaupasta kotiin. Kala on herkkä elintarvike, joka ei kestä helteisiä lämpötiloja.

– Kylmäketju on kaiken A ja O. Se tarkoittaa sitä, että kala pysyy kylmässä koko vedestä kauppaan kulkevan ketjun ajan. Jotta kala-ateria onnistuisi, ei ketju saa päättyä kauppaan, vaan sen tulee jatkua kotiin asti, Pro Kala -yhdistyksestä muistutetaan.

Hae kala viimeisenä tiskiltä kauppareissulla

Jos sää on oikein tukala, kala kannattaa hakea ostoskoriin vasta viimeisenä muiden ostosten jälkeen ja suunnata sitten kassalle. Mukaan kannattaa pakata kylmälaukku tai termokassi, johon kalan voi pakata kotimatkan ajaksi.

Muista, että yleensä kodin jääkaappi ei ole aivan tarpeeksi kylmä ollakseen täydellinen kalan säilyttämistä varten, eli älä säilytä kalaa jääkaapissakaan päiväkausia. 

Vaikka kalan kohdalla puhutaan sulavan jään lämpötilasta, älä kuitenkaan säilytä sitä vedessä. Sanotaan, että kala on uinut tarpeeksi, kun se on kerran nostettu vedestä. Neste nopeuttaa kalan pilaantumista.

– Paras lämpötila kalan säilyttämiseen on lähellä sulavan jään lämpötilaa, kun monet jääkaapit ovat tätä useamman asteen lämpimämpiä. Kala kannattaakin aina valmistaa viimeistään seuraavana päivänä ostohetkestä.

Aina pelkkä kylmälaukku ei riitä, ja silloin mukaan voi kalan lisäksi pakata kylmävaraajia. Jos edessä on pitkä ajomatka, mieti, voisitko ostaa kalan vasta perillä olevasta kaupasta.

Muista myös, että samat vinkit koskevat myös mökkilaiturilta kalastettua kalaa! Säilytä sekin kylmässä ennen valmistamista, jotta itse pyydystetty herkku ei mene pilalle ennen aikojaan.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja