Esimerkiksi käyttämättömien huoneiden lämmittäminen ja turha lämpöhukka vievät yllättävän paljon energiaa ja rahaa talvella. Myös saunomistapoja muuttamalla voi muuttaa sähkölaskun loppusummaa, sillä sata-asteinen sauna kuluttaa 30 prosenttia enemmän kuin 70-asteinen.
Hyvin hoidetussa rakennuksessa lämmitys toimii hyvin myös pakkasella, mutta mikäli näin ei ole, kannattaa huoltomieheen olla yhteydessä.
Pukeudu oikein
Ulos mentäessä kerrospukeudutaan kylmää ilmaa varten, mutta pakkasella kannattaa pitää villavaatteita myös sisällä. Suositeltava asuinhuoneen lämpötila on 20-21 astetta. Älä pyri kotitekoiseen tropiikkiin, vaan luota villasukkiin ja vedä yllesi pitkähihainen paita.
Vältä lisälämmittimien käyttöä
Jos joudut jatkuvasti pitämään lisälämmitintä päällä, on lämmitysjärjestelmässäsi tai talossa jotain vikaa. Käy patterit läpi ja tarkista, että ne ovat tasalämpöiset. Poista ilma vesikiertoisista pattereista, mikäli siihen on tarvetta. Tarkista myös ikkunoiden tiivisteet, mutta muista kiinnittää huomioita myös riittävän korvausilman saantiin.
Alenna huonelämpötilaa tiloissa, joissa ei oleskella
Miksi lämmittäisit varastoa, autotallia tai porraskäytävää? Monissa talouksissa lämmitetään huoneita, joita ei käytetä, tai joissa oleskellaan vain lyhyitä aikoja kerrallaan. Käyttämättömissä tiloissa lämpötilaksi riittää 7-12 astetta.
Vältä lämpöhukkaa
Vedä sälekaihtimet kiinni ja verhot ikkunan eteen yön ajaksi. Se vähentää ikkunalasien tuomaa lämmönhukkaa. Pakkasella kannattaa välttää tuulettamista, mutta mikäli se on pakollista, tuoretta ilmaa kannattaa tuoda sisälle nopealla ristivedolla.
Käytä puuta lisälämmönlähteenä
Jos kodistasi löytyy varaava takka tai leivinuuni, käytä sitä hyväksesi etenkin paukkupakkasten aikaan. Muun lämmittämisen tarve vähenee, jos hyödynnät niitä jo hieman etukäteen ilman ollessa kylmimmillään. Etenkin sähkölämmitteisessä talossa varaava tulisija vähentää sähkötehon tarvetta.
Sauno nopeasti lämmintä vettä säästäen
Lämmin sauna houkuttaa, kun ulkona paukkuu pakkanen, mutta sitä kannattaa järkeistää. Älkää saunoko yksitellen ja pitäkää huoli, ettei saunan lämpötila ole turhan suuri. Suositeltava löylylämpötila on 70-80 astetta, ja sata-asteinen sauna lisää energiankulutusta jopa 30 prosenttia.
Myös suihkussa kannattaa kiinnittää huomiota veden lämpötilaan ja kulutukseen, sillä lämmin käyttövesi on kolme kertaa arvokkaampaa kuin kylmä. Käyttöveden lämmittäminen vie jopa viidenneksen kodin energiankulutuksesta.
Sammuta aina turhat valot ja sähkölaitteet
Valaistusta vähentämällä säästöä syntyy helposti, sillä moni pitää kodissaan turhia valoja päällä. Tyhjää huonetta ei kannata valaista, ja mahdollisimman monen valaisimen hehkulamput kannattaa vaihtaa energiansäästölampuiksi.
Sammut kodin viihdelaitteet virtakytkimestä, sillä valmiustilassa oleva televisio saattaa viedä lähes yhtä paljon energiaa kuin päällä oleva. Älä pidä laitteita päällä vain tavan vuoksi.
Kovallakin pakkasella riittää auton esilämmitykseen kaksi tuntia
Auton esilämmitys on tärkeä, mutta sitäkään ei kannata pitää turhaan päällä. Puolesta tunnista kahteen tuntiin on riittävä aika pakkasesta riippuen. Lämmittimen yhteydessä kannattaa käyttää ajastinta, joka kytkee virran päälle halutuksi ajaksi.
Vältä kovimmilla pakkasilla myös auton sisätilan lämmittimen käyttöä. Eniten hyötyä lisälaitteesta on pienillä pakkasilla, jolloin kosteus tiivistyy ja jäätyy kovaksi auton laseihin.
Älä käytä kaikkea yhtä aikaa
Motiva neuvoo välttämään pakkasilla usean eniten sähkötehoa vaativan laitteen – uunin, lieden, sähkökiukaan, pesukoneiden, kuivaimen ja auton moottoritilan lämmittimen – samanaikaista käyttöä kokonaistehontarpeen pitämiseksi mahdollisimman pienenä. Huipputeho on erittäin kallista ja sen tarve nostaa osaltaan sähkön keskihintaa. Huipputehon kokonaistarve on sähkönhankinnan riittävyyden keskeisiä tekijöitä.
Lähde: Motiva.fi
(MTV-LIFESTYLE)
Uusimmat
-
21:31
Venäjä sulkee Suomen toimipisteet Murmanskissa ja Petroskoissa – suurlähettiläs kutsuttiin puhutteluun
-
21:26
Humalaisen isän pahoinpitelemät 7- ja 9-vuotiaat pakenivat rappuun ja soittivat hätänumeroon – isän mukaan koko juttu oli huuhaata ja poliisit rasisteja
-
21:16
F1-asiantuntijialta tyly viesti Monacossa flopanneelle Sergio Perezille – vertasi omaan kokemukseensa Mika Häkkisen kanssa
-
21:02
Johnny Deppin nilkka murtui – joutuu siirtämään musiikkikokoonpanonsa kolmea kiertuepäivää
-
20:58
Emil Ruusuvuori venyi trillerin voittoon Ranskan avoimissa!
-
20:57
Yhdysvaltain ulkoministeri Blinken: "Uskon Ruotsin olevan Naton jäsen lähiviikkoina"
-
20:21
Ruoka, asuntolaina, auto vaihtoon – näillä keinoilla Johannan kahdeksanhenkinen perhe säästi menoistaan hintojen noustua
-
20:17
Ruotsalaisen Wilman ohje ei mennyt perille – tatuoija kämmäsi nolosti
-
20:05
Daniil Medvedevin karu putki jatkuu Ranskan avoimissa – karsija kyykytti venäläispelaajaa
-
20:05
Suomalaislahjakkuus tähyää vielä yhtä mestaruutta nuorten arvokisoista
-
20:00
Salkkarit-hahmo raivostuu kumppanilleen: "Saisinko edes joskus päättää itse"
-
19:47
Satakunnan Kansa: Kuusikymppistä lääkäriä epäillään lapsikaappauksesta
-
19:40
Jarmo Kekäläisellä yksi vaihtoehto vähemmän – lähde: Juuse Saroksen NHL-seura vaihtaa päävalmentajaa
-
19:25
Nato lähettää lisäjoukkoja Kosovoon – 30 rauhanturvaajaa loukkaantui yhteenotoissa
-
19:11
Kommentti: Säätytalo hoi, ettehän töpeksi vihreässä siirtymässä – Suomeen on tekeillä valtava miljardi-investointi syystä, jota Riikka Purra haukkuu typeräksi
-
19:10
Vakavia vammoja saaneen PSG-vahdin vaimolta huolestuttava päivitys: ”Älä jätä minua yksin”
-
19:01
Onko klassikkodrinkin inspiroima pasta TikTok-hypen arvoinen? Testasimme reseptin: "Kattilasta nousee melko viinainen tuoksahdus"
-
18:45
Älä missään nimessä toimi näin, jos löydät linnunpoikasen maasta
-
18:38
Huippulupaus jahtaa yli 30-vuotiasta Suomen ennätystä – valmentajanvaihdos tuonut hurjan muutoksen
-
18:36
Iltalehden avustajan Ukraina-uutisoinnissa epäselvyyksiä – kymmeniä artikkeleita poistettiin verkkosivuilta
-
Lataa lisää