Vältä turhat sähkösyöpöt talvella ja säästä!

Esimerkiksi käyttämättömien huoneiden lämmittäminen ja turha lämpöhukka vievät yllättävän paljon energiaa ja rahaa talvella. Myös saunomistapoja muuttamalla voi muuttaa sähkölaskun loppusummaa, sillä sata-asteinen sauna kuluttaa 30 prosenttia enemmän kuin 70-asteinen.

Hyvin hoidetussa rakennuksessa lämmitys toimii hyvin myös pakkasella, mutta mikäli näin ei ole, kannattaa huoltomieheen olla yhteydessä.

Pukeudu oikein

Ulos mentäessä kerrospukeudutaan kylmää ilmaa varten, mutta pakkasella kannattaa pitää villavaatteita myös sisällä. Suositeltava asuinhuoneen lämpötila on 20-21 astetta. Älä pyri kotitekoiseen tropiikkiin, vaan luota villasukkiin ja vedä yllesi pitkähihainen paita.

Vältä lisälämmittimien käyttöä

Jos joudut jatkuvasti pitämään lisälämmitintä päällä, on lämmitysjärjestelmässäsi tai talossa jotain vikaa. Käy patterit läpi ja tarkista, että ne ovat tasalämpöiset. Poista ilma vesikiertoisista pattereista, mikäli siihen on tarvetta. Tarkista myös ikkunoiden tiivisteet, mutta muista kiinnittää huomioita myös riittävän korvausilman saantiin.

Alenna huonelämpötilaa tiloissa, joissa ei oleskella

Miksi lämmittäisit varastoa, autotallia tai porraskäytävää? Monissa talouksissa lämmitetään huoneita, joita ei käytetä, tai joissa oleskellaan vain lyhyitä aikoja kerrallaan. Käyttämättömissä tiloissa lämpötilaksi riittää 7-12 astetta.

Vältä lämpöhukkaa

Vedä sälekaihtimet kiinni ja verhot ikkunan eteen yön ajaksi. Se vähentää ikkunalasien tuomaa lämmönhukkaa. Pakkasella kannattaa välttää tuulettamista, mutta mikäli se on pakollista, tuoretta ilmaa kannattaa tuoda sisälle nopealla ristivedolla.

Käytä puuta lisälämmönlähteenä

Jos kodistasi löytyy varaava takka tai leivinuuni, käytä sitä hyväksesi etenkin paukkupakkasten aikaan. Muun lämmittämisen tarve vähenee, jos hyödynnät niitä jo hieman etukäteen ilman ollessa kylmimmillään. Etenkin sähkölämmitteisessä talossa varaava tulisija vähentää sähkötehon tarvetta.

Sauno nopeasti lämmintä vettä säästäen

Lämmin sauna houkuttaa, kun ulkona paukkuu pakkanen, mutta sitä kannattaa järkeistää. Älkää saunoko yksitellen ja pitäkää huoli, ettei saunan lämpötila ole turhan suuri. Suositeltava löylylämpötila on 70-80 astetta, ja sata-asteinen sauna lisää energiankulutusta jopa 30 prosenttia.

Myös suihkussa kannattaa kiinnittää huomiota veden lämpötilaan ja kulutukseen, sillä lämmin käyttövesi on kolme kertaa arvokkaampaa kuin kylmä. Käyttöveden lämmittäminen vie jopa viidenneksen kodin energiankulutuksesta.

Sammuta aina turhat valot ja sähkölaitteet

Valaistusta vähentämällä säästöä syntyy helposti, sillä moni pitää kodissaan turhia valoja päällä. Tyhjää huonetta ei kannata valaista, ja mahdollisimman monen valaisimen hehkulamput kannattaa vaihtaa energiansäästölampuiksi.

Sammut kodin viihdelaitteet virtakytkimestä, sillä valmiustilassa oleva televisio saattaa viedä lähes yhtä paljon energiaa kuin päällä oleva. Älä pidä laitteita päällä vain tavan vuoksi.

Kovallakin pakkasella riittää auton esilämmitykseen kaksi tuntia

Auton esilämmitys on tärkeä, mutta sitäkään ei kannata pitää turhaan päällä. Puolesta tunnista kahteen tuntiin on riittävä aika pakkasesta riippuen. Lämmittimen yhteydessä kannattaa käyttää ajastinta, joka kytkee virran päälle halutuksi ajaksi.

Vältä kovimmilla pakkasilla myös auton sisätilan lämmittimen käyttöä. Eniten hyötyä lisälaitteesta on pienillä pakkasilla, jolloin kosteus tiivistyy ja jäätyy kovaksi auton laseihin.

Älä käytä kaikkea yhtä aikaa

Motiva neuvoo välttämään pakkasilla usean eniten sähkötehoa vaativan laitteen – uunin, lieden, sähkökiukaan, pesukoneiden, kuivaimen ja auton moottoritilan lämmittimen – samanaikaista käyttöä kokonaistehontarpeen pitämiseksi mahdollisimman pienenä. Huipputeho on erittäin kallista ja sen tarve nostaa osaltaan sähkön keskihintaa. Huipputehon kokonaistarve on sähkönhankinnan riittävyyden keskeisiä tekijöitä.

Lähde: Motiva.fi

(MTV-LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat