Säästä luontoa ja lompakkoa vähentämällä energiankulutusta kotona.
Syksyllä julkaistu IPCC-ilmastoraportti herätti monet tarkastelemaan kulutustaan ja hiilijalanjälkeään. Suomalaisen keskimääräinen hiilijalanjälki on melko suuri, ja yksi syy siihen on kylmä talvi. Suuri osa hiilijalanjäljestämme koostuu kotien lämmittämisestä, ja sähköä kuluu enemmän paukkupakkasilla. Pimeä vuodenaika vaatii myös enemmän valaistusta, mikä sekin syö sähköä.
Energian säästäminen on ilmastoteko, mutta samalla se säästää myös selvää rahaa. Pienillä muutoksilla voit säästää vuodessa satoja euroja. Itse asiassa talvella, energiankulutuksen ollessa suurimmillaan, onkin paras aika kikkailla sähkölasku pienemmäksi.
Myös Asuntomessuilla tuodaan vuosittain esille uusia ja entistä tehokkaampia energiaratkaisuja. Lue ensi kesän Asuntomessuista, jotka järjestetään Kouvolassa
Muista siis ainakin nämä:
1. Säädä lämmitystä pienemmälle
Yhdenkin asteen pudotus kannattaa, se voi vaikuttaa jopa viisi prosenttia sähkölämmityksen kuluihin. Oleskelutiloissa riittää 20 asteen lämpötila, makuuhuoneissa lukema voi olla alhaisempikin jo paremman unenkin vuoksi. Hae lisälämpöä vaatteista ja kaiva kaapista ne viime jouluna lahjaksi saamasi villasukat. Suosi lämpimiä luonnonmateriaaleihin ja kietoudu vilttiin.
Jos jotkut huoneet eivät ole käytössä ollenkaan, älä lämmitä niitä turhaan. 17 astetta riittää käyttämättömään vierashuoneeseen. Lämpötilaa voi säätää alhaisemmaksi matkojen ajaksi, kun kodissa ei oleskella.
2. Lämmitä tehokkaasti
Varmista, että lämmitysjärjestelmä toimii tehokkaasti: tarkista, että termostaatit toimivat, että ilma pääsee kiertämään pattereiden ympärillä ja että ikkunoiden ja ovien tiivisteet pitävät. Varmista ettei lämpö pääse karkaamaan eikä mistään vedä. Sulje kaihtimet yöksi, sekin auttaa lämpöä pysymään sisällä.
Tehosta lämmitystä polttamalla puita takassa tai uunissa. Varaava tulisija vähentää muun lämmityksen tarvetta merkittävästi. Ilmalämpöpumppu tukee lämmitystä erityisesti sähköllä ja öljyllä lämmitettävissä kodeissa.
3. Ilmanvaihto järkeväksi
Kytke koneellinen ilmanvaihto talviasentoon ja säädä se pienimmälle teholle, kun lähdet pois kotoa. Jos tuuletat, tee se nopeasti ristivedolla, jottei lämpöä mene hukkaan.
4. Vaihda ledeihin ja sammuta valot
Ulkona on pimeää suuren osan päivästä talvisaikaan, mikä lisää valaistuksen tarvetta. Säästä sähköä vaihtamalla hehkulamput ledeihin tai energiansäästölamppuihin. Pidä valaisimia päällä niin ulkona kuin sisällä vain silloin, kun valoa tarvitaan.
Valojen toimintaa kannattaa ohjata ja säädellä esimerkiksi ajastimella, hämäräkytkimellä ja liiketunnistimella. Käytä koristevalaisimia kohtuudella ja valitse led-jouluvalot.
5. Älä läträä
Kylmä talvi voi houkutella ottamaan yhä pidempiä kuumia suihkuja. Veden lämmittäminen kuluttaa kuitenkin energiaa, joten peseydy mahdollisimman nopeasti ja asenna vettä säästävä suihkupää. Älä anna veden valua turhaan esimerkiksi hampaita pestessäsi.
6. Käytä kodinkoneita säästeliäästi
Energiaa voi säästää kotona lukemattomilla eri tavoilla. Älä väheksy pieniäkään tekoja. Vaihda vanhat laitteet energiatehokkaisiin, älä pidä sähkölaitteita valmiustilassa tai kännykänlaturia seinässä turhaan.
Keitä vettä vain tarvittava määrä. Pese vain täysiä tiskikoneellisia ja valitse energiansäästöohjelma.
Pidä huolta kodin kylmälaitteista, jotta ne toimivat mahdollisimman tehokkaasti. Sulata pakastin säännöllisesti: se kannattaa tehdä, kun ulkona on pakkasta. Varmista ettei kylmälaitteiden lämpötila ole turhan kylmä. Pakastimen sopiva lämpötila on -18 astetta ja jääkaapin +5 astetta.
Älä lämmitä uunia turhaan, vaan kypsennä pienet annokset mikrossa. Älä pidä liesituuletinta turhaan tai liian kauan päällä.
Pese vain täysiä pesukoneellisia mahdollisimman pienessä lämpötilassa ja lyhyellä pesuohjemalla ilman turhaa esipesua. Vältä kuivausrummun käyttöä, niin vaatteetkin pysyvät paremmassa kunnossa.
Älä ylilämmitä sähkösaunaa. 70-80 asetta riittää hyvin mukaviin löylyihin. Sauno säästeliäästi koko perheen kesken ja mene aina saunaan heti, kun haluttu lämpotila on saavutettu.
Uusimmat
-
06:45
Latvialaisfanien nerokas temppu päätyi heti poliisin syyniin Tampereella – jopa 5000-päinen joukko teki jotain ennennäkemätöntä MM-kisoissa
-
06:26
Turkissa ratkeaa tänään, jatkuuko Erdoganin valtakausi – "Vastakkain on nyt kaksi haukkaa"
-
06:07
Mediat: Yhdysvalloissa päästy alustavaan sopuun velkakaton nostamisesta
-
05:46
Venäjä iski jälleen Kiovaan, yksi ihminen kuollut ja kolme saanut vammoja
-
05:12
Yksi ihminen kuoli huoneistopalossa Varkaudessa, muut asukkaat evakuoitiin talosta
-
23:29
Poliisi ottanut kiinni yli 1500 Elokapina-liikkeen aktivistia Hollannissa – kymmeniä odottaa syytteet
-
23:03
Kimi Räikkönen sai vielä pitää F1-ennätyksensä – näin Max Verstappen riisti paalun Fernando Alonsolta
-
23:02
Aki Kaurismäen elokuva voittanut Cannesin elokuvajuhlien tuomaristopalkinnon
-
22:34
Charles Leclercille lähtöruuturangaistus Monacon GP:hen
-
22:22
Saksan sankari häkeltyi upeasta voittomaalistaan – "Pystyin hädin tuskin hengittämään"
-
22:16
Loton 2 000 000 euron potille ei voittajaa – tässä oikea rivi
-
22:13
200 miljoonan euron rankkarit! Luton nousee Valioliigaan hurjan trillerin päätteeksi
-
22:01
MM-kisoissa pamahti huikea jättipaukku – taustalla häärinyt Pekka Kangasalusta: "Vaikea löytää sanoja!"
-
21:48
Tutkijat sörkkivät koe-eläimen ”sonic hedgehog” -geeniä: Suomut muuttuivat höyheniksi
-
21:46
Yksi Suomen kansalainen pelaa MM-finaalissa – tämän toivomuksen hän välitti suomalaisille uroteon jälkeen
-
21:46
HJK kompastui sarjajumboon – tulokasvahti torjui IFK Mariehamnille pisteen
-
21:38
Riemu repesi Saksan pukukopissa, suomalaisluotsikin pisti tanssiksi – näin finaalipaikkaa juhlittiin
-
21:10
Jääkiekon MM-kisojen 2023 otteluohjelma, tv-lähetykset ja tulokset
-
21:05
Saksa historiallisesti MM-finaaliin! Takaa-ajo huipentui jatkoaikavoittoon