Vältä sakot – näin käytät parkkikiekkoa oikein

Parkkikiekko tai virallisemmin pysäköintikiekko kuuluu auton perusvarustukseen. Se on hankittava jokaiseen autoon erikseen. Pysäköintikiekon tehtävänä on ilmoittaa milloin auto on pysäköity. 

Pysäköintikiekon käyttövelvollisuus ilmoitetaan liikennemerkin lisäkilvellä, jossa on pysäköintikiekon kuva.

Pysäköintikiekon tulee täyttää tietyt vaatimukset, ihan mikä tahansa kiekko tai lappunen ei käy. Pysäköintikiekon on oltava muovinen, väriltään sini-valkoinen, 10-11 cm leveä ja 13-15 cm korkea. Pysäköintikiekossa on oltava sininen etukansi ja sen takana pyörivä kiekko, joka näkyy etukannessa olevan aukon läpi.

Etukannen tekstinä on oltava sana "saapumisaika" tai "ankomsttid" tai molemmat. Se tulee asettaa näkyvälle paikalle auton sisätiloihin tuulilasin sisäpuolelle siten, että se on ulkoapäin luettavissa.

Saapumisajaksi on merkittävä pysäköinnin alkamista seuraava tasa- tai puolitunti, siitä riippuen kumpi ajankohta on aikaisempi. Merkittyä saapumisaikaa ei saa pysäköintikiekon käyttövelvollisuuden voimassaoloaikana muuttaa.

Sakotetaanko sitten huolimattomuudesta tai kömpelöistä sormista?

- Käytännössä autoilija asettaa ajan ”suunnilleen oikein” ja kiekon esille, molemmat tapahtuvat huolettomasti. Kiekossa oleva aika saattaa kuitenkin muuttua jo sormen sipaisusta tai muutenkin, kun se asetetaan tuulilasille, joten aivan minuutilleen tarkkaa aikaa emme voi vaatia. Ratkaisu tehdään viimekädessä asiakkaan eduksi, rauhoittelee Helsingin rakennusviraston johtava pysäköinnintarkastaja Otto Kuitunen.

Pysäköintikiekko on sijoitettava näkyvälle paikalle tuulilasin sisäpuolelle niin, että se on ulkoapäin luettavissa. Käytössä saa olla vain yksi kiekko kerrallaan.

- Autoilijalla on vastuu huolehtia siitä, että kiekko näkyy autosta selkeästi ja että siihen merkitty saapumisaika on oikea. Se on hyvin verrattavissa pysäköintilipukkeeseen, pelkkä pysäköintiajan osto ei riitä, vaan se lipuke on myös oltava esillä, ei epähuomiossa taskuun taiteltuna tai oven aukaisussa lattialle ilmavirran mukana arkistoituna, Kuitunen ohjeistaa.

Näin käytät kiekkoa

Varmista, että kiekko täyttää sille asetetut vaatimukset.

Aseta kiekkoon pysäköintipaikalle saapumisaikaa seuraava tasa- tai puolitunti, siitä riippuen kumpi ajankohta on aikaisempi

Aseta kiekko näkyvälle paikalle tuulilasin sisäpuolelle.

Huomaa, että aikaa ei saa enää muuttaa ilman auton siirtoa.

Lue myös:

    Uusimmat