Vältä sairastuminen: Näin pelastat kotisi homeelta!

Home talon rakenteissa on vaarallista ja se voi pahimmassa tapauksessa viedä asukkaiden terveyden ja työkyvyn loppuelämäksi. Kuinka koti suojataan homeelta?

Uutta taloa rakentaessa on kaikki mahdollisuudet välttyä tulevista homevaurioista kokonaan. On kuitenkin tärkeää ottaa oppia rakentamishistorian aikaisemmista virheistä ja tehdä kaikki alusta alkaen niin oikein ja huolellisesti kuin suinkin.

Suojaa kotisi homeelta

Valitse kovapohjainen, aurinkoinen tontti mieluummin rinteestä. Huolehdi, että pintavedet valuvat pois rakennuksen luota ja mieluummin koko tontilta.

Suuntaa talo aurinkoon ja sovita se tontille niin, että suojaisaa pihaa on mahdollisimman paljon. Tee talo tarpeeksi korkealle ja mieti lumitilat.

Perusta talo mieluummin pilareiden varaan kokonaan irti maasta kuin pulilämpimän ryömintätilan tai maanvaraisen laatan päälle.

Älä rakenna kellaria, jos ei ole pakko.

Tee talon runko mieluimmin yksiaineiseksi ja hengittäväksi kevytbetoni- tai kevytsoraharkoista taikka hirrestä ilman lisäeristettä.

Jos lisäeristät, älä eristä ainakaan tiiviin rakenteen sisäpuolelta.

Jos valitset villoitettavan rankaseinän, huolehdi että sisäpuolella on tiivis höyrynsulku ja että rakenne harvenee siitä ulospäin.

Hanki hengittämättömään tehokas koneellinen ilmanvaihto.

Tee vesikatto ja lämpöeristetty sisäkatto erillisiksi rakenteiksi, jos se soveltuu talotyyppiisi.

Huolehdi, että yläpohjassa on kunnollinen tuuletus.

Jos valat lattiaksi betonilaatan, huolehdi että sen kosteudella on pääsy pois ja että se ehtii kuivua. Valitse mieluummin läpäisevä lattiapinnoite.

Tee märkätilat huolella ja vesiputket pinta-asennuksena. Käy suunnittelijan kanssa läpi yksityiskohdat: minne vesi ja kosteus menevät?

Valvo, että rakenteet ovat mietittyjä ja terveellisiä, ja että työt tehdään oikein ja huolellisesti. Kysy ja vaadi selityksiä, puutu asioihin ajoissa.

Vahdi, että tavara tulee työmaalle kuivana ja että se ei kastu varastoitaessa. Rakenteet täytyy suojata sateelta ja vesivahingoilta rakennusaikana. Valettujen ja muurattujen rakenteiden on annettava kuivua kunnolla ennen pinnoittamista.

Pidä talo kunnossa: siivoa, huolla ja korjaa.

Lähde: Ojala Kari, 2013. Talo ilman hometta. InPrint Riika: Into Kustannus Oy

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja