Vältä flunssa – nämä ruoat parantavat vastustuskykyäsi

Peset jo käsiäsi ja aivastat käsivarteesi, mutta syötkö vastustuskykyäsi silmälläpitäen? Ehkäise flunssa seuraavilla tehoruoilla!

Vastustuskykyä flunssaa vastaan voi vahvistaa kasaamalla lautaselle runsaasti värikkäitä hedelmiä ja vihanneksia ja juomalla ainakin 8–10 lasillista vettä päivässä. Kokeile kuitenkin myös seuraavia ruoka-aineita vahvistaaksesi vastustuskykyäsi!

Jogurtti

Jogurtin sisältämät probiootit ovat eläviä mikrobeja, jotka tasapainottavat ruoansulatuskanavan toimintaa ja auttavat pitämään sen vapaana tauteja aiheuttavista bakteereista. Probiootteja saa lisävalmisteina, mutta itävaltalaisen Viennan yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan päivittäinen kahden desilitran annos jogurttia oli yhtä tehokas apu vastustuskyvylle kuin lisävalmisteiden syöminen.

Kaura ja ohra

Kaura ja ohra sisältävät vesiliukoista ravintokuitua, beetaglukaania, jolla on antimikrobisia ja antioksidanttisia vaikutuksia. Kun eläimet syövät tätä yhdistettä, ne sairastuvat epätodennäköisemmin esimerkiksi influenssaan. Ihmisillä beetaglukaani parantaa vastustuskykyä, nopeuttaa haavojen paranemista ja saattaa jopa auttaa antibiootteja toimimaan paremmin.

Valkosipuli

Valkosipulissa on antibioottista allisiinia, joka auttaa taistelussa infektioita ja bakteereja vastaan. Brittitutkijat antoivat 146:lle ihmiselle joko lumelääkkeen tai valkosipuliuutetta 12 viikon ajan. Ne, jotka saivat valkosipulia, sairastuivat flunssaan yli 60 prosenttia epätodennäköisemmin kuin lumelääkettä nauttineet.

Simpukat ja äyriäiset

Simpukoiden ja äyriäisten, kuten osterien, hummerien ja rapujen, sisältämä seleeni auttaa valkosoluja tuottamaan sytokiinia eli sellaista proteiinia, joka auttaa pitämään flunssaviruksen pois elimistöstä.

Tee

Harvardin yliopiston tekemässä tutkimuksessa havaittiin, että niillä ihmisillä, jotka joivat viisi kuppia mustaa teetä päivässä kahden viikon ajan, oli veressään kymmenen kertaa enemmän viruksia vastaan taistelevaa interferoni-proteiinia kuin lumejuomaa juoneilla. Vastustuskyvyn vahvistuksen takana on mustan ja vihreän teen sisältämä aminohappo nimeltä teaniini.

Naudanliha

Koska naudanliha on yksi tärkeimmistä sinkinlähteistä, monet kasvisyöjät voivat kärsiä sinkin puutteesta. Jo pienikin sinkin puutos voi nostaa infektioriskiä, joten huolehdi, että saat sitä ruokavaliostasi tarpeeksi.


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Prevention

Lue myös:

    Uusimmat