Valmista mehua itse – näin se onnistuu kattilassa ja höyrymehustimessa

Marjamehun valmistaminen on helppoa, kun noudattaa yksinkertaista perusohjetta.

Kun valmistat mehun itse, tiedät, mitä se sisältää: ei tarpeettomia lisäaineita, vain puhtaita ja tuoreita marjoja ja hedelmiä. Mehun valmistamiseen ei tarvita sen kummempia välineitä ja erillisiä keittimiä.

Hyvä mehu syntyy Dansukkerin mukaan höyryttämällä marjat mehustimessa tai keittämällä ne kattilassa.

– Valmiista mehusta voit nauttia saman tien tai säilöä sen talven varalle: itsetehty, kesältä maistuva mehu piristää mukavasti myös kaamoksen koittaessa, Dansukkerilta vinkataan.

Keitetyn marjamehun perusohje

Yhdesta marjakilosta saadaan reilu litra mehua.

Ainekset:
kypsiä marjoja
vettä 4–5 dl/marjakilo
Taloussokeria (Dansukker) 300–500 g/mehulitra

1. Puhdista ja huuhdo marjat tarvittaessa.

2. Kiehauta vesi isossa teräs- tai emalikattilassa. Lisää marjat ja anna kiehua kannen alla 10–15 minuuttia, kunnes marjat ovat vaalenneet. Pusertamalla marjoja kattilan reunoja vasten keittoaikaa voi lyhentää.

3. Siivilöi mehu mieluiten sideharsokankaan läpi, jolloin saat kirkasta mehua (metallisiivilä päästää läpi marjasakkaa). Älä painele marjoja siivilöinnin aikana.

4. Mittaa mehu kattilaan. Lisää sokeri. Kiehauta ja kuori vaahto pinnalta.

5. Pullota mehu pestyihin, kuumennettuihin pulloihin ja sulje korkit. Säilytä viileässä.

Höyrytetyn marjamehun perusohje

Yhdestä marjakilosta saadaan noin 1 litra höyrymehua. Sokerin avulla mehu irtoaa marjoista paremmin ja saat enemmän mehua.Voit myös sekoittaa useampia marjalaatuja keskenään.

Ainekset:
kypsiä marjoja tai hedelmiä
Taloussokeria (Dansukker) 300–500 g/marjakilo

1. Huuhdo marjat tarvittaessa. Marjat voi käyttää terttuineen. Kaada marjat ja sokeri kerroksittain höyrymehustimen marjakehikkoon niin, että alimmainen ja päällimmäinen kerros on marjoja tai hedelmiä.

2. Sulje höyrymehustimen kansi tiiviisti. Anna veden kiehua pohjakattilassa 30–80 minuuttia eli kunnes marjat ovat vaalentuneet.

3. Ota ensimmäinen mehuerä n. 20 minuutin kiehumisen jälkeen kannuun ja kaada se takaisin marjojen päälle.

4. Valuta mehu kattilaan. Mehua ei pulloteta suoraan höyrymehustimesta, koska mehun ja voimakkuus ja sokeripitoisuus vaihtelevat ensimmäisen ja viimeisen valutuskerran välillä.

5. Kiehauta koko mehuerä nopeasti. Pullota mehu pestyihin ja kuumennettuihin pulloihin. Täytä pullot aivan täyteen ja sulje korkit välittömästi. Säilytä viileässä.

Kokeile kotona:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja