Valkotakkiverenpaine harmiton valtaosalle ihmisistä?

Monien verenpaine nousee lääkärikäynnillä, vaikka kotimittauksissa paineet ovat normaalitasolla. Yhdysvaltalaistutkimus osoittaa, että tämä valkotakkiverenpaineeksi kutsuttu ilmiö on harmiton suurelle osalle potilaista. Joillakin yli 60-vuotiailla se tosin saattaa liittyä suurentuneeseen sydänoireiden vaaraan.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa 650 valkotakkiverenpaineesta kärsivää ja yhtä montaa verrokkia seurattiin keskimäärin kymmenen vuoden ajan.

Seurannan aikana sydän- ja verisuonitautioireita todettiin saman verran kummassakin ryhmässä riippumatta siitä kärsivätkö potilaat valkotakkiverenpaineesta vai eivät. Poikkeuksen muodostivat yli 60-vuotiaat. Heillä valkotakkiverenpaineeseen liittyi kohonnut uusien sydänoireiden riski.

Yhdysvaltalaisten havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä viime vuonna julkaistu suomalaistutkimus osoitti valkotakkiverenpaineen ennakoivan usein varsinaista verenpainetautia, joka on selvä sydänoireiden riski. Onkin mahdollista, että nyt julkaistun tutkimuksen kymmenvuotinen seuranta-aika oli liian lyhyt sydänriskien havaitsemiseen.

Suomalaisista noin 15 prosentilla on valkotakkiverenpainetta.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat