Moni sairastaa verenpainetautia tietämättään – lääkärin mittaukset eivät aina kerro totuutta

Tuoreen tutkimuksen perusteella ehkä jopa 17 miljoonaa yhdysvaltalaisaikuista potee verenpainetautia tietämättään. Sama koskee todennäköisesti myös muita maita.

Verenpaineen mittaaminen kuuluu lääkärien perustoimenpiteisiin, mutta monien potilaiden korkeat lukemat eivät tule esiin yksittäisissä mittauksissa. Nämä niin sanotut piilevät tapaukset havaitaan vain vuorokausimittauksessa, joka antaa paremman kuvan verenpaineen todellisesta tasosta.

Yhdysvaltalaiset käyttivät kahden aiemman tutkimuksen aineistoja, ja niiden perusteella vuosina 2005–2010 noin 12 prosenttia aikuisväestöstä eli noin 17 miljoonaa henkilöä poti piilevää verenpainetautia eikä saanut siihen hoitoa. Piileviä tapauksia oli etenkin miehillä, yli 45-vuotiailla, diabeetikoilla sekä potilailla, joiden verenpaine oli todettu jo hieman kohonneeksi.

Tulokset ovat hyvä muistutus lääkärin vastaanotolla tehtävien verenpainemittausten ongelmista. Suurella osalla potilaista mittaukset ovat tarkkoja, mutta nyt kuvattujen piiloon jäävien tapausten lisäksi joidenkin potilaiden verenpaine kohoaa tavallista korkeammaksi lääkärin vastaanotolla, mikä saattaa johtaa liikaan lääkitsemiseen. Vastaanotolla tehtävien mittausten sijaan kotimittaukset ja vuorokausimittaukset antaisivat usein paremman kuvan.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja