Venäjä haluaisi kartuttaa jäädytetyillä kultavarannoillaan kehitysmaiden ilmastovahinkorahastoa – MTV seurasi sotaa

Ukrainan tuki uhkaa romahtaa  – "Taistelukyky on täysin riippuvainen sotilaallisesta tuesta" 1:58
Tuki Ukrainalle uhkaa romahtaa – "Taistelukyky on täysin riippuvainen sotilaallisesta tuesta"

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 9. joulukuuta 2023. Tuoreimpia tapahtumia voit seurata täältä

  • Venäjä iski viime yönä useilla ohjuksilla Harkovaan, joka sijaitsee Ukrainan itäosassa, kertovat viranomaiset. Ainakin yksi ihminen haavoittui ja useita asuintaloja vaurioitui tulituksessa.

  • Putin tapasi Iranin presidentin torstaina, ja maat ovat vahvistaneet siteitään lännen talouspakotteiden alla.

  • Kiel Institute -ajatushautomon mukaan länsimaiden apulupaukset Ukrainalle ovat vajonneet alimmalle tasolleen sitten sodan alkamisen.

  • Zelenskyin mukaan Ukraina tulee lisäämään sotilaallista tuotantoa yhdessä kumppaneidensa kanssa.

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.

13.39: Venäjä haluaisi käyttää jäädytettyjä kultavarantojaan ”kehitysmaiden ilmastovahinkorahastoon”

Venäjä kertoo selvittävänsä, voisiko sen jäädytetyillä kultavarannnoilla kartuttaa kehitysmaiden ilmastovahinkorahastoa.

Venäjän ilmastolähettiläs sanoi Reutersin mukaan YK:n ilmastokokouksessa COP28:ssä Dubaissa Venäjän pyrkivän tekemään "kaikki mahdollinen", jotta se saa estetyksi länsimaita takavarikoimasta jäädytettyjä varantojaan.

Ruslan Edelgerjev arvioi Venäjän pystyvän auttamaan jäädytetyillä varannoillaan kehitysmaita ilmastonmuutoksen käsittelyssä.

Länsimaat jäädyttivät noin puolet, eli yli 300 miljardia dollaria, Venäjän kansainvälisiä varantoja sen jälkeen, kun Venäjä lähetti asevoimansa Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

Venäjän ehdotuksesta ei Reutersin mukaan todennäköisesti päästä sopimukseen.

Ukraina ja monet länsimaat ovat toivoneet, että Venäjän jäädytetyt varat käytettäisiin Ukrainan jälleenrakentamiseen. Sitä ovat vaikeuttaneet oikeudelliset kysymykset ja siirron mahdolliset seuraukset tulevaisuudessa.

(Lähde: Reuters.)

12.20: Ukrainalaisviranomaiset: Kaksi siviiliä kuollut lennokki-iskussa Hersonin alueella

Yksi siviili kuoli ja toinen haavoittui sen jälkeen, kun Venäjän joukot pudottivat räjähteen lennokista kaupunkiin eteläukrainalaisella Hersonin alueella, kertoivat viranomaiset lauantaina.

Syyttäjät aloittivat sotarikostutkinnan tapauksesta, joka sattui noin kello 10 aamulla (0800 GMT) Beryslavin kaupungissa. Viranomaisten mukaan molemmat uhrit olivat kävelemässä kadulla hyökkäyshetkellä.

Venäjän joukot ovat hyökänneet säännöllisesti Hersonin alueen länsiosaan ja erityisesti sen samannimiseen pääkaupunkiin sen jälkeen, kun ne vetäytyivät Dnipro-joen yli viime vuoden lopulla. 

(Lähde: Reuters)

8.57: Venäjällä peruttu jälleen uudenvuoden ilotulituksia

Useissa venäläiskaupungeissa ei tänäkään vuonna järjestetä uudenvuoden ilotulituksia, jotta juhlintoihin varatut rahat voidaan kohdistaa rintamalle, uutisoi radiokanava Radio Free Europe/Radio Liberty ukrainalaismedia Kyiv Independentin mukaan.

Muun muassa Sotshin pormestari Alexey Kopaygorodsky on kertonut, että ilotulitteisiin varatut rahat ohjataan Venäjän armeijalle. Hän kehotti myös paikallisia yrityksiä ja asukkaita toimimaan samoin.

Myös Novorossijskin pormestari Andrey Kravchenko kertoo kaupunkinsa siirtävän ilotulitteisiin varatut rahat rintamalle. 

Myös viime vuonna moni venäläiskaupunki, kuten Pietari ja Moskova, perui uudenvuoden juhlallisuutensa niin, että rahat ohjattiin Venäjän armeijalle.

7.32: Valkoisen talon neuvonantaja: Washington varma, että Pohjois-Korea toimittaa aseita Venäjälle

Yhdysvaltojen, Etelä-Korean ja Japanin kansalliset turvallisuusneuvonantajat kävivät laajan keskustelun Venäjän ja Pohjois-Korean kasvavasta yhteistyöstä, Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan sanoi lauantaina.

Sullivan kertoi toimittajille Soulissa, että Washington, Soul ja Tokio olivat varmoja siitä, että Pohjois-Korea toimittaa Venäjälle aseita käytettäväksi Moskovan sodassa Ukrainaa vastaan. (Lähde: Reuters)

Perjantai 8. joulukuuta:

21.10: Ukrainalle myönnetyn tuen määrä on romahtanut

Ukrainalle mönnetty tuki on nyt alimmalla tasolla sitten sodan alkamisen.

Asiantuntijan mukaan avun jatkaminen olisi elintärkeää.

– Ukrainan kyky jatkaa tätä taistelua on täysin riippuvainen siitä, että se kykenee saamaan tätä materiaalista ja nimenomaan sotilaallista tukea lännestä, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen toteaa MTV Uutisille.

– Jos isojen toimittajien, kuten Yhdysvaltojen, tuki merkittävästi hiipuisi, varmaan silloin puhuttaisiin kuukausista puoleen vuoteen. Eli aika nopeasti se muuttaa sitä koko asetelmaa.

Tuen hiipumiseen on monia syitä. Ukraina on nappula niin Yhdysvaltojen kuin Euroopan maidenkin vaalipeleissä.

Myöskään pitkää aseapua vaativaa sotaa ei osattu odottaa.

EU-maista eniten Ukrainaa on tukenut Saksa. Suomi löytyy sijalta 14.

Kun maiden tuki Ukrainalle suhteutetaan niiden bruttokansantuotteeseen, listan kärkeen nousee Norja.

Viime kuukausina halu tukea Ukrainaa on pysynyt korkeana aivan Venäjän lähimmissä maissa, kuten Suomessa ja Baltiassa. Niille Venäjän menestyksestä voisi koitua eniten vahinkoa.

Tässä on Ukrainan suurimmista tukijat – EU selkeästi merkittävin taloudellinen tukija 1:03
Katso myös: Ukrainan tuki uhkaa romahtaa  – "Taistelukyky on täysin riippuvainen sotilaallisesta tuesta"

18.44: Venäjä teki taas suuren ohjushyökkäyksen Ukrainaan

Ukrainassa ainakin kaksi ihmistä on kuollut ja useita haavoittui Venäjän ohjushyökkäyksissä viime yönä.

– 19 risteilyohjusta ammuttiin. Ilmatorjuntamme ei pärjännyt huonosti: tuhosimme 14 risteilyohjusta, ilmavoimien edustaja Juri Ignat kertoi.

Ignatin mukaan siviilikohteisiin suunnattuja ohjuksia pudotettiin Kiovan ja Dnipropetrovskin alueilla. Kiovan viranomaisten mukaan kyseessä oli ensimmäinen kerta yli kahteen kuukauteen, kun pääkaupunkia vastaan hyökättiin risteilyohjuksilla.

Ukrainan pääministerin Denys Shmyhalin mukaan ohjushyökkäys tappoi kaksi ihmistä ja haavoitti seitsemää Dnipropetrovskin ja Harkovan alueilla.

Myös Toretskin kaupungissa Itä-Ukrainassa sijaitsevaan hiilikaivokseen tehtiin hyökkäys, kertoi Ukrainan energiaministeriö. Kaivos kärsi pahoja vaurioita, ja ainakin yksi ihminen haavoittui.

(Lähde: STT)

Lisää perjantain uutisia pääset lukemaan täältä.

Lue myös:

    Uusimmat