Mainos

Valkoinen talo pohti tietotekniikan vauhdittamaa uutta taloutta

Yhdysvaltain talouselämän valovoimaisimmat vaikuttajat olivat tänään koolla pohtimassa uuden, tietotekniikan vetämän talouden mahdollisuuksia.

Bill Clinton

Presidentti Bill Clintonin tavoitteena oli hakea keinoja ja ideoita, joiden avulla uusinta tietotekniikkaa voidaan käyttää kaventamaan tulokuilua rikkaiden ja vähävaraisten välillä.

-Teknologia saattaa olla voimakkain koskaan tuntemamme tasa-arvoa edistävä voima yhteiskunnassa, sanoi Clinton.

-Uskon, että tietokone ja Internet antavat meille mahdollisuuden siirtää ihmisiä nopeammin ulos köyhyydestä kuin koskaan ennen historian aikana. Uusi talous antaa yhä useammalle mahdollisuuden toteuttaa unelmansa, vakuutti presidentti. Hän muistutti myös siitä, että uusi tietotekniikka on nykyisen, pitkään kestäneen talouskasvun takana.

Presidentti Clinton oli kutsunut paikalle mm. Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtajan Alan Greenspanin ja Microsoftin johtajan Bill Gatesin. Mukana oli myös Wall Streetin talousasiantuntijoita sekä huipputekniikan taitajia ympäri maata.

Seattlen tapahtumat taustalla

Monet Valkoisen talon pohtimat asiat nousivat esille viime marraskuussa Seattlessa, Maailman kauppajärjestö WTO:n kokouksen yhteydessä. Laajoissa mielenosoituksissa muistutettiin siitä, että köyhät putoavat kyydistä, kun tietotekniikan vauhdittama talouskasvu jatkuu.

Clintonin talousneuvonantajat vakuuttavat myös, että kyseessä ei ole itsekehukokous ennätyspitkästä talouskasvusta, vaan talouteen keskitytään edelleen täysillä.

-Me emme voi istuskella ja taputtaa itseämme selkään siksi, että työttömyys ja inflaatio ovat ennätysalhaalla, sanoi Gene Sperling, presidentin talousneuvoston johtaja.

Pörssiongelman varjossa

Valkoisen talon kokous ajoittui sattuvasti pörssimarkkinoilla vallitsevan epävarmuuden keskelle. Hallitus ei nähnyt kuitenkaan syytä huoleen.

-Olemme nähneet huomattavaa tuottavuuden kasvua ja erittäin suuria yritysinvestointeja. Taloudella menee hyvin, sillä perusasiat ovat kunnossa, vakuutti Gene Sperling. Hänen mukaansa muutaman päivän levottomuus markkinoilla ei anna syytä varsinaiseen huoleen.

Valkoisen talon kokouksessa oli mukana myös Bill Gates, jonka yhtiön, Microsoftin, saama kartellituomio käynnisti alkuviikon pörssipaniikin. Paniikki antoi merkkejä siitä, että juuri tietotekniikkaosakkeet, jotka ovat uuden talouden peruspilari, saattavat olla hyvinkin haavoittuvia.

Kokouksessa ei kuitenkaan keskusteltu tietotekniikan polttavista kiistakysymyksistä, kuten juuri alan mahdollisesta sääntelystä tai Internetin verotuksesta ja yksityisyyden suojasta.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.