Mainos

Valkoinen talo: Flynn lähti luottamuspulan takia – neuvonantajan osaa Venäjän vaalivaikuttamiseen tutkitaan

Valkoinen talo kiistää jyrkästi, että presidentti Donald Trump olisi ohjeistanut entistä kansallisen turvallisuuden neuvonantajaa Michael Flynniä keskustelemaan Venäjään kohdistuvista sanktioista Venäjän suurlähettilään kanssa ennen Trumpin virkakauden alkua.

Flynn erosi tehtävästään tiistaiaamuna Suomen aikaa. Valkoisen talon tiedottajan Sean Spicerin mukaan presidentti oli pyytänyt häntä eroamaan luottamuspulan vuoksi.

Flynn menetti presidentin luottamuksen annettuaan presidentille ja varapresidentille virheellistä tietoa keskusteluistaan suurlähettilään kanssa. 

Spicer korosti, että Flynn ei presidentin mielestä tehnyt mitään laitonta, vaikka otti sanktiot puheeksi ennen kuin hänen työnsä turvallisuusneuvonantajana oli alkanut. Julkisuudessa Flynnin oli arveltu kenties rikkoneen lakia, joka kieltää yksityishenkilöitä sekaantumasta diplomatiaan.

Laillisuus tutkittiin

Spicerin mukaan Valkoinen talo tutki Flynnin keskusteluiden laillisuuden perinpohjaisesti kuultuaan oikeusministeriöltä tammikuussa, että Flynn oli puhunut suurlähettilään kanssa muistakin aiheista kuin mitä hän oli ylemmilleen kertonut.

Spicer painotti, ettei mitään laitonta löytynyt.  

– Se oli hänen työtään, hän sanoi.  

– Kansallisen turvallisuuden neuvonantajaksi valitun henkilön tehtävä (ennen virkaanastujaisia) on aloittaa dialogi ulkomaisten kollegoittensa kanssa.

Amerikkalaistoimittajat ja oppositiopuolue demokraattien edustajat olivat Flynnin erosta lähtien tiukanneet, miten paljon ja missä vaiheessa Trump tiesi Flynnin ja suurlähettilään keskustelujen sisällöstä, ja oliko käsky puhua sanktioista kenties jopa tullut suoraan presidentiltä. 

– Ei missään nimessä. Ei, ei, ei, Spicer sanoi toimittajan kysyessä asiasta Valkoisen talon päivittäisessä lehdistötilaisuudessa. 

Spicer sanoi myös, että Trump sai tietää asiasta vasta, kun oikeusministeriö otti Valkoiseen taloon yhteyttä. 

Flynnin yhteyttä vaalitulokseen tutkitaan

Sekä turvallisuuspalvelu FBI että senaatin tiedustelukomitea tutkivat parhaillaan, vaikuttiko Venäjä Yhdysvaltojen presidentinvaalien tulokseen.

Washington Post ja CNN kertovat senaatin tiedustelukomiteassa mukana olevan republikaanisenaattori Marco Rubion sanoneen, että Flynnin ja suurlähettilään keskustelut ovat osa tutkimusta.  
  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.