Valko-Venäjä pidätti tunnetun toimittajan

Tällä hetkellä Valko-Venäjällä on vangittuna 36 toimittajaa.

Valko-Venäjän viranomaiset ovat pidättäneet toimittaja Ihar Karnein. 55-vuotias Karnei on työskennellyt muun muassa Radio Free Europa/Radio Libertylle, joka on Yhdysvaltain rahoittama. 

Pidätys tapahtui Valko-Venäjän journalistiliiton mukaan maanantaina Minskissä.

Karein tytär kertoo uutistoimisto AP:lle, että hänen isänsä kotiin tehtiin ratsia, jonka yhteydessä poliisi takavarikoi tietokoneita ja puhelimia. 

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

Pidätykselle ei ole kerrottu virallista syytä. Tiedossa kuitenkin on, että Valko-Venäjällä kyseinen media on leimattu ääriliikkeeksi, jossa työskentelemisestä tai sen tuottaman sisällön levittämisestä voi saada jopa seitsemän vuoden vankeustuomion. 

Valko-Venäläisen ihmisoikeusjärjestön mukaan Karnei on sijoitettuna tutkintavankeuskeskukseen, joka on kuuluista ankarista oloista ja vankien kidutuksesta. 

Tällä hetkellä maassa on vangittuna 36 toimittajaa. Yli 1500 ihmistä on edelleen vangittuna poliittisten syytteiden vuoksi. 

Toimittajat ja aktivistit ovat joutuneet maassa ahdinkoon sen jälkeen, kun elokuussa 2020 pidettyjen presidentinvaalien päätteeksi diktaattori Aljaksandr Lukashenka sai kuudennen kauden. Maan oppositio ja länsimaat ovat sanoneet vaaleja vilpilliseksi. 

Vaalien jälkeen maassa nähtiin suuria mielenosoituksia, jolloin kymmeniä tuhansia ihmisiä pidätettiin ja mielenosoittajia kohtaan käytettiin väkivaltaa viranomaisten toimesta. 

Lue myös:

    Uusimmat