Valko-Venäjällä pidätetyt aktivistit: Täyteen ahdetuissa vankiloissa levitetään tahallaan koronaa – "Tautia ei hoidettu, kunnes menetin tajuntani"

Valko-Venäjän oppositiojohtajan mukaan maan vankiloissa tartutetaan tahallaan koronavirusta.

Svjatlana Tsihanouskaja kertoi vankilaolosuhteista ja vartijoiden toiminnasta uutistoimisto AP:n haastattelussa.

– He (vartijat) siirtävät tartunnan saaneita ihmisiä sellistä toiseen, ja sellit ovat täynnä eikä niissä ole tuuletusta. Se on julmaa ja sitä voidaan pitää pahoinpitelynä ja kidutuksena, Tsihanouskaja kommentoi AP:lle.

Myös monet AP:n haastattelemat ja pidätettynä olleet aktivistit ovat kertoneet asiasta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Pidätetty aktivisti: Koronaa ei hoidettu, menetin tajuntani

AP:n haastattelema 35-vuotias mies kertoi viettäneensä vankilassa kahdeksan päivää kuumeisena ennen sairaalahoitoon pääsyä. Hänellä todettiin koronaviruksen aiheuttama keuhkokuume.

Mies kertoo, että vankilassa hänen tautiaan ei hoidettu vaan hän joutui selviämään kylmässä ja epähygieenisessä sellissä, kunnes menetti tajuntansa.

– Minulla oli kuumetta ja menetin tajuntani. Vartijoiden oli hälytettävä ambulanssi, mies kertoo AP:lle.

Mies oli saanut 15 päivän tuomion osallistumisesta maan johtajaa Aljaksandr Lukashenkaa vastustavaan mielenosoitukseen. AP:n mukaan mies joutuu palamaan vankilaan päästyään sairaalasta.

Myös AP:n haastattelema mies syyttää Valko-Venäjän hallintoa viruksen levittämisestä tahallaan. Hän väittää haastattelussa vartijoiden myöntäneen sen hänelle.

MTV Uutiset tavoitti ihmisoikeusjärjestö Amnestyn edustajan, mutta järjestö ei vielä pystynyt kommentoimaan Tsihanouskajan ja aktivistien kertomia tietoja.

Yhteensä yli 30 000 ihmistä pidätetty mielenosoitusten aikana

Maata pitkään hallinnut Aljaksandr Lukashenka voitti elokuun lopussa pidetyt presidentinvaalit.

Vaalit olivat länsimaiden mukaan vilpilliset, eikä esimerkiksi EU enää tunnusta Lukashenkaa Valko-Venäjän presidentiksi.

Maassa on sittemmin järjestetty lukuisia mielenosoituksia, ja yli 30 000 niihin osallistunutta ihmistä on otettu kiinni.

Lue myös:

    Uusimmat