Mainos

Valkea joulu Etelä-Suomessa on yhä täyttä arpapeliä – näin kauas valkeaa hankea halajavien on taivallettava

Joulun lumitilannetta on vaikea arvioida, mutta tilanne vaikuttaa erityisesti etelässä arpapeliltä, arvioi MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

ECMWF:n pitkän ajan ennusteen perusteella Suomeen on odotettavissa tavanomaista lauhempaa ja sateisempaa joulukuun loppua.

– Puhutaan lähinnä yksittäisistä kylmemmistä päivistä ennen joulua. Yksittäiset kylmemmät päivät voivat kuitenkin tuoda mukanaan runsaitakin lumisateita, joka toisi kymmeniä senttejä lunta, Mäntykannas kertoo.

Hänen arvionsa mukaan Keski- ja Pohjois-Suomessa toivoa valkoisesta joulusta on, mutta etelämmässä tilanne on täysi kysymysmerkki. Luvassa on lauhemman ja kylmemmän sään vuorottelua.

– (Valkea joulu) riippuu siitä, millainen päivä joulua sattuu edeltämään.

Tilastot lupaavat lunta pohjoiseen

Tilastot antavat oman osuutensa ennusteisiin. Tilastojen valossa valkeasta joulusta nautitaan joka vuosi Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa. Siitä etelämmäs ja lounaaseen mennessä valkeat joulut harvinaistuvat, ja esimerkiksi Jyväskylässä luminen joulu on kahdeksan kertaa kymmenestä.

Salpausselästä etelään mennessä tilanne huononee nopeasti, ja esimerkiksi länsirannikolla lunta on vain reilussa puolessa vuosista, Ahvenanmaalla, lounaissaaristossa ja Hankoniemellä jopa alle puolessa.

1:26

2:06

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.