Mainos

Valjakkala saa karkumatkastaan kurinpitoseuraamuksen – lisäksi uusi rikostutkinta

Nikita Bergenströmiä eli entistä Juha Valjakkaa odottaa karkumatkansa vuoksi kurinpitoseuraamus, josta päättää vankila.

Kurinpitoseuraamus

Jos vanki esimerkiksi poistuu luvatta avolaitoksesta tai terveydenhuollon laitoksesta, rikkoo poistumisluvan, opintoluvan tai ulkopuoliseen toimintaan osallistumisen ehtoja tai rikkoo vankilan järjestyssääntöä, hänelle voidaan määrätä kurinpitorangaistus.

Kurinpitorangaistus voidaan määrätä myös, jos hän syyllistyy vankilassa rikokseen, josta ei ole odotettavissa ankarampaa rangaistusta kuin sakkoa. 

Järjestysrikkomuksista määrättäviä kurinpitorangaistuksia ovat:

 1. Varoitus
 2. Oikeuksien menetys enintään 30 vuorokaudeksi. Tarkoittaa vapaa-ajan toimintaan osallistumista tai rahan/omaisuuden hallussapidon rajoittamista.
 3. Yksinäisyys enintään 14 vuorokautta.

Kurinpitorangaistuksesta päättää vankilan johtaja.

Kurinpitorangaistuksista suurin osa on yksinäisyysrangaistuksia.

Lähde: Rikosseuraamuslaitos

Valjakka toimitettiin eilisen kiinnijäämisensä jälkeen Jokelan vankilaan, jonne hän jätti palaamatta noin kuukausi sitten eli 18. marraskuuta. 

Jokelan vankilan apulaisjohtaja Heidi Meling kertoo, että Bergenström tuotiin takaisin vankilaan tänään. Normaalin käytännön mukaan ensin vankia kuullaan ja sitten päätetään mahdollisista seuraamuksista.

– Kyllä siitä nyt yleensä jotain seuraa. Nämä kurinpitovaihtoehdot ovat varoitus tai oikeuksien menetys tai sitten yksinäisyys ehdollisena tai ehdottomana, hän kertoo.

Epäillään vahingonteosta

Kurinpitoseuraamuksen lisäksi Bergströmiä epäillään myös lievästä vahingonteosta, sillä hän poliisia paetessaan rikkoi Hämeenkadulla sijaisevassa kerrostalossa kattoikkunan ja ullakkokomeron oven.

Bergenström muistetaan kolmoismurhasta Ruotsin Åmselessa vuonna 1988.

Hän pääsi ehdonalaiseen vapauteen vuonna 2009 istuttuaan elinkautista tuomiotaan noin 20 vuotta. Tällä kertaa hän on vankilassa muista rikoksista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.