Turun puukottaja voi päätyä istumaan tuomiotaan varmuusosastolle – vankilan jälkeen odottaa todennäköisesti karkotus

Turun puukottaja tuomittiin elinkautiseen vankeuteen 2:26

Turun puukotuksista tuomittu Abderrahman Bouanane on tässä vaiheessa vielä tutkintavanki, koska hänen elinkautistuomionsa ei ole lainvoimainen.

Jos hän valittaa hovioikeuteen, tutkintavankeus jatkuu. Sen aikana Abderrahman Bouanane todennäköisesti pysyy Turun vankilassa, kerrotaan Rikosseuraamuslaitoksesta.

Lainvoimaisen tuomion saanut vanki on vankeusvanki, jonka sijoituspaikasta päättää Rikosseuraamuslaitoksen arviointikeskus. Päätökseen vaikuttavat muun muassa vangin asuinpaikka ja hänen rikostensa vakavuus. Avovankila ei tule Bouananen tapauksessa kyseeseen ainakaan alkuvaiheessa.

– Varmaan Turun tai Riihimäen vankila on se paikka, jossa hän tuomionsa suorittaa, arvioi erityisasiantuntija Tommi Saarinen Rikosseuraamuslaitoksesta.

"Ei enempää kuin tarvetta"

Riihimäen vankilassa on erityinen varmuusosasto, johon mahtuu enimmillään kahdeksan vankia kerrallaan. Saarisen mukaan on mahdollista – mutta ei suinkaan varmaa – että Bouanane päätyy sinne.

– Ei pidä sulkea enempää kuin on tarvetta, sanoo Saarinen.

Vankilaviranomaiset joutuvat miettimään sekä Bouananen omaa turvallisuutta vankilassa että sitä, onko hän vaaraksi muille vangeille tai henkilökunnalle.

Oleellinen tavoite on myös se, että Bouanane ei pääse vaikuttamaan radikalisoivasti vankitovereihinsa tai muihin ihmisiin. Siksi voi olla perusteltua esimerkiksi pitää hänet eri osastolla kuin muut arabiaa puhuvat vangit.

Ehkä myöhemmin Marokkoon

Elinkautisen vankeustuomion saaneet ovat tällä vuosikymmenellä käytännössä olleet vankilassa keskimäärin 14–15 vuotta. Vapaaksi pääsyä voi hakea Helsingin hovioikeudelta aikaisintaan 12 vankilavuoden jälkeen.

– Vapautumista edistää, jos on lieventäviä tekijöitä ja on suorittanut rangaistustaan rikkeettömästi, toteaa ylitarkastaja Ari Juuti Rikosseuraamuslaitoksesta. Toisaalta ainakin yksi tunnettu kolmoismurhaaja pysyi vankilassa yli 20 vuotta.

Juutin mukaan voi olla mahdollista, että Bouanane siirretään myöhemmin kotimaansa Marokon vankilaan. Jos hän pysyy suomalaisessa vankilassa, hänet voidaan karkottaa maasta vapautumisen jälkeen.

– Karkotus on ilmeisesti aika todennäköinen, sanoo Juuti.


Lue myös:

    Uusimmat