Kahdesti kuukauden sisällä Keravalta karannut kolmoismurhaaja Juha Valjakkala aiottiin palauttaa takaisin samaan avoimien ovien vankilaan

MTV Uutisten tietojen mukaan kolmoismurhaaja Nikita Bergenström, 57, eli entinen Juha Valjakkala yritettiin palauttaa takaisin Keravan avovankilaan, josta hän oli karannut kaksi päivää aiemmin. Kuljetus ehti siirtyä kerran, kunnes "ylhäältä tullut käsky" peruutti koko palautuksen.

Bergenström häipyi omille teilleen maanantaina iltapäivällä heti sen jälkeen, kun Keravan vankilan henkilökunta oli vienyt hänet paikalliseen terveyskeskukseen ja jättänyt hänet sinne valvomatta.

Vangin sijaan vankilan työtekijät saivat takaisin terveyskeskuksesta pelkät Bergenströmin seurantalaitteet.

Luvaton poistuminen oli Bergenströmiltä toinen kuukauden aikana samasta avovankilasta. 

Hänet sijoitettiin Keravan vankilaan pari kuukautta sitten. Ensimmäisen lomansa hän sai pitää kuukausi sitten ja jäi saman tien palaamatta vankilaan.

Bergenström istuu lyhyttä vankeutuomiota erilaisista pikkurikoksista. Hänen on tarkoitus vapautua ennen marraskuun puoliväliä.

Vuorokauden hatkareissu

Maanantain hatkareissu päättyi noin vuorokauden kuluttua tiistaina iltapäivällä, kun poliisi tavoitti etsintäkuulutetun Bergenströmin Helsingin Mellunmäestä.

Poliisi pääsi miehen jäljille yleisövihjeen avulla ja kiinniotto sujui rauhallisesti, kertoi Helsingin poliisi.

Poliisi toimitti Bergenströmin lähimpään vankilaan, joka oli Helsingin eli Sörnäisten vankila. Sörnäisten vankila on suljettu eli tiukemmin valvottu vankila kuin Keravan vankila.

Käsky ylempää

MTV Uutisten tietojen mukaan täpötäysi Helsingin vankila teki heti tiistaina päätöksen, että Bergenström palautetaan takaisin Keravan avovankilaan. 

Alun perin tarkoituksena oli, että kuljetus olisi lähtenyt tänään keskiviikkona aamulla Keravan vankilaan. Sitten kuljetusaika siirrettiin iltapäiväviiteen.

Lopulta Bergenströmin siirto takaisin avovankilaan päätettiin perua kokonaan "vankiloiden yläpuolelta tulleella käskyllä". 

Keravalla kurinpidot tökkivät

Vangin luvattomasta poistumisesta avovankilasta seuraa kurinpitorangaistus. MTV Uutisten mukaan Keravan avovankila ei ole käsitellyt vielä Bergenströmin edellistäkään karkaamista koskevaa kurinpitoasiaa.

Nyt jonossa on saman miehen kaksi karkureissua. Keravan avovankilassa näiden tapauksien käsittelyssä on valtava ruuhka, MTV Uutisten tietojen mukaan samassa jonossa odottaa noin 300 kurinpitoasiaa.

Kurinpitorangaistuksena vangille voidaan antaa huomautus tai varoitus. Myös hänen osallistumistaan vapaa-ajan toimintaan tai rahan ja muiden maksuvälineiden käyttöä voidaan rajoittaa. Kovimmillaan vanki voidaan määrätä yksinäisyyteen enintään kymmenen vuorokauden ajaksi.

Lue myös:

    Uusimmat