Valio hallitsi juustoammattilaisten mittelöitä

Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys on palkinnut keskuudestaan Juustomestari 2000 -tittelillä Esko Jussilan, joka käyttää ammattitaitoaan Valion aistittavan laadun osastolla. Jussila tuntee juustoketjun alusta loppuun ja hänellä on yli neljännesvuosisadan kokemus suomalaisista herkkujuustoista. Myös vuoden parhaat juustot arvosteltiin yhdeksässä sarjassa, joista Valio voitti tällä kertaa jopa seitsemän. Suomen sadasta juustonvalmistajasta kilpailuun osallistui 25 juustomeijeriä kaikkiaan 85 juustolla. Palkitut juustot olivat keskiviikkona esillä Helsingissä pidetyssä, yleisölle avoimessa juustonäyttelyssä.

Juustomestarin työssä vaaditaan Jussilan mukaan tarkkuutta ja kärsivällisyyttä. Jokainen tahko on oma yksilönsä, jota on kohdeltava oikein, jotta juustosta tulee hyvä. Suomalaisia juustoja Jussila pitää kansainvälisesti täysin kilpailukykyisinä. Hän kehuu kotimaista maitoa erinomaiseksi raaka-aineeksi, josta vahvalla ammattitaidolla varustetut juustomestarit jalostavat hyviksi juustoiksi.

Oltermanni päihitti muut

Juustonäyttelyn parhaaksi juustoksi nostettiin Valion Oltermanni, jota valmistetaan Haapavedellä. Oltermanni voitti myös murukolojuustojen sarjan. Näyttelyn kakkoseksi valikoitui Lapinlahdelta tuleva Valio Edam 17 -kevytjuusto, joka lisäksi vetäisi kirkkaimman sijan kypsytettyjen kevytjuustojen sarjassa. Kolmanneksi näyttelyssä rankattiin Mäkiahon Juustolan Leipäjuusto, joka voitti myös juustoleipien sarjan. Emmentalien aatelia ei saatu paremmuusjärjestykseen, vaan voiton jakoivat Lammin Osuusmeijerin tahko-emmental ja Valion Sinileima. Erikoisjuustoista maukkain oli Valion Aura. Maustamattomista tuorejuustoista parhaana pidettiin Ingmannin tytäryhtiön Halkivahan Meijerin Perinteistä tuorejuustoa ja maustettujen tuorejuustojen joukosta kärkeen nousi Valion Kevyt Hovi Mustapippuri. Valion ylivoimaa selittää yrityksen hallitseva osuus kaikesta Suomessa valmistetusta juustosta: yli 78 prosenttia juustoistamme on saanut alkunsa Valion omissa tai yhteistyömeijereissä.

Joka toinen vuosi järjestettävässä juustojen laatukilpailussa juustoja arvosteli neljä nelihenkistä tuomariraatia, joiden puheenjohtajat edustivat eläinlääkintä- ja elintarvikelaitosta ja muut kolme olivat kokeneita juustomestareita. Suomen Juustonvalmistajain Yhdistyksen sihteeri Marko Palosaari kertoo, että juustokilpailun tarkoituksena on rankata valmistajat laadun ylläpidon mukaan. Kilpailuun osallistuu pääasiassa jo vuosia markkinoilla olleita juustolaatuja, joiden maukauden jatkuva säilyttäminen kysyy juustomestareiden ammattitaitoa. juustonäyttelyssä kätten työt esitellään sekä kollegojen että suuren yleisön hypisteltäviksi.

Suomi valmistaa prosentin maailman juustoista

Maailmanlaajuisesti ajatellen Suomi on jopa suuri juustomaa. Meillä valmistetaan vajaa yksi prosentti maailman juustoista, vaikka suomalaisia on maapallon väestöstä vain 0,01 prosenttia. Juustoa syntyy 18 kiloa asukasta kohti ja kukin kansalainen syö keskimäärin 17 kiloa juustoa vuodessa. Kulutus on hyvää eurooppalaista tasoa: Ranskassa juustoja syödään lähes 25 kiloa henkeä kohti vuodessa, kun esimerkiksi Englannissa ja Portugalissa juuston kulutus jää alle 10 kiloon. Vuonna 1999 juustoa vietiin noin 23 miljoonaa kiloa ja toisaalta Suomeen tuotiin noin 18 miljoonaa kiloa juustoja.

Valmistajana Suomi on emmentalin maa. Suomalaisen emmentalin osuus koko maailman emmentalista on peräti viisi prosenttia. Suomalaiset itse syövät kuitenkin pääasiassa edamia, joka vie lähes puolet kaikesta syömästämme juustosta. Myös murukoloiset kermajuustot ovat suomalaisten suosikkeja. Keskimäärin kolme neljäsosaa juustoista syödään leivän päällä viipaleina. Nestemäisinä maitotuotteina nautitaan vain hieman enemmän maitoa kuin juustoina. (Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat