Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys on palkinnut keskuudestaan Juustomestari 2000 -tittelillä Esko Jussilan, joka käyttää ammattitaitoaan Valion aistittavan laadun osastolla. Jussila tuntee juustoketjun alusta loppuun ja hänellä on yli neljännesvuosisadan kokemus suomalaisista herkkujuustoista. Myös vuoden parhaat juustot arvosteltiin yhdeksässä sarjassa, joista Valio voitti tällä kertaa jopa seitsemän. Suomen sadasta juustonvalmistajasta kilpailuun osallistui 25 juustomeijeriä kaikkiaan 85 juustolla. Palkitut juustot olivat keskiviikkona esillä Helsingissä pidetyssä, yleisölle avoimessa juustonäyttelyssä.
Juustomestarin työssä vaaditaan Jussilan mukaan tarkkuutta ja kärsivällisyyttä. Jokainen tahko on oma yksilönsä, jota on kohdeltava oikein, jotta juustosta tulee hyvä. Suomalaisia juustoja Jussila pitää kansainvälisesti täysin kilpailukykyisinä. Hän kehuu kotimaista maitoa erinomaiseksi raaka-aineeksi, josta vahvalla ammattitaidolla varustetut juustomestarit jalostavat hyviksi juustoiksi.


