Mainos

Välimeren hailajeista kolmasosa on kalastettu sukupuuton partaalle – alueella matkaileva, näitä asioita välttämällä autat haita

9:16

Sunnuntaina on maailman haipäivä. Haiden tilanne ei ole hyvällä tolalla etenkään Välimerellä. Siellä hai- ja rauskulajeista kolmasosa on kalastettu sukupuuton partaalle.

WWF Suomen meriasiantuntija Anna Soirinsuo kertoo, että kalastus on suurin syy hai- ja rauskulajien huonoon tilanteeseen. Etenkin sivusaaliiksi niitä joutuu hyvin paljon.

– Jopa kolmasosa pitkäsiimapyynnin sivusaalista voi olla haita, Soirinsuo kertoo.

Iso ongelmana Soirinsuon mukaan on se, että sivusaaliiksi pyydetyt rauskut ja hait palautetaan takaisin veteen joko huonokuntoisina tai jo kuolleina. 

– Valvontaa eikä suojelualueita Välimerellä ole riittävästi. Laitonta kalastusta on todella paljon.

Isoa haittaa haille aiheuttaa myös mereen päätyvä muovi, joka haiden vatsaan joutuessaan tukkii eläimen ruoansulatuselimet.

Matkaaja älä osta näitä tuotteita

Hain katoaminen kokonaan Välimeressä sekottaisi meren ekosysteemiä. Yksittäinen ihminen voi Soirinsuon mukaan vaikuttaa haiden tilanteeseen myönteisellä tavalla.

– Hainlihatuotteita tai luontaistuotteita, joissa on esimerkiksi hain rustoa, ei pidä ostaa. Meikeissäkin saattaa olla käytetty haita.

Katso Soirinsuon koko haastattelu yllä olevalta videolta. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja