Valepoliisit, valekauppiaat ja vale-ATK-tuet tehtailevat petoksia Päijät-Hämeessä – huijareilla useita keinoja

Lappeenrantalainen Iida tuli törkeästi huijatuksi puhelinkaupoilla – huijari väitti kuuluvansa riskiryhmään 0:57
Imatralainen Iida tuli törkeästi huijatuksi puhelinkaupoilla – huijari väitti kuuluvansa riskiryhmään.

Useita henkilöitä on joutunut törkeiden petosrikosten uhreiksi Päijät-Hämeen alueella huhti-toukokuun aikana, poliisi kertoo. 

Poliisin mukaan yksi petosten tekotapa ovat olleet niin sanotut valepoliisisoitot, joissa soittaja esittäytyy poliisiksi ja pyrkii saamaan tietoonsa asianomistajan pankkitilin käyttäjätunnukset ja salasanat.  

– Useimmiten tekijä kertoo pankkitilin olevan jollain tavalla vaarassa ja perustelee tällä tietojen pyytämistä. Useammassa tapauksessa pyydettyjen tietojen luovuttaminen on johtanut useiden tuhansien eurojen menetykseen, poliisi toteaa tiedotteessa. 

Päijät-Hämeessä valepoliisisoitot ovat kohdistuneet iäkkäisiin henkilöihin.  

Myös muita keinoja

Toisessa viime aikoina esiintyneessä tekotavassa tekijät ovat kaupankäynnin yhteydessä urkkineet uhrin pankkitilin käyttäjätunnukset ja salasanat, minkä jälkeen niitä on käytetty tilisiirtojen tekemiseen ja niin sanottuun vahvaan tunnistautumiseen lainahakemusten tekemisen yhteydessä. 

Kolmannessa esiinnousseessa tekotavassa puhelimitse yhteyttä ottava soittaja esiintyy ATK-tukena ja kertoo uhrin tietokoneeseen kohdistuvasta uhasta.  

– Tässä tekotavassa soittaja pyytää uhria suorittamaan tietokoneellaan toimenpiteitä, jotka mahdollistavat etähallintaohjelmien asentamisen, poliisi kertoo.  

Tekijöiden tavoitteena on tässäkin tekomuodossa tilisiirtojen tekeminen uhrin tililtä. Poliisin mukaan näissä tapauksissa soittaja on käyttänyt englannin kieltä asioimisessa. 

Pankkitilien käyttäjätunnuksia tai salasanoja ei tule luovuttaa puhelimitse kenellekään, poliisi korostaa.  

– Läheisten olisi hyvä keskustella tällaisista asioista iäkkäiden henkilöiden kanssa, tiedotteessa ohjeistetaan. 

Lue myös:

    Uusimmat