Mainos

Epäily: häikäilemätön identiteettivaras nosti toisen henkilön nimissä lainoja jopa 100 000 euroa – poliisi pyytää vihjeitä, tunnistatko miehen kuvasta?

Poliisi etsii törkeästä identiteettivarkaudesta ja petoksista epäiltyä henkilöä, jonka epäillään ottaneen lainoja yli 100 000 euron edestä toisen ihmisen nimissä.

Poliisille tehtiin 22.10.2019 rikosilmoitus, jonka mukaan helsinkiläisen miehen henkilötiedoilla oli onnistuttu hankkimaan oikeudettomasti lainoja useista eri rahoituslaitoksista.

– Epäilemme, että asianomistajan tiedoilla on valmistettu suomalainen henkilökortti, johon on laitettu petollisesti pankeissa asioineen henkilön valokuva. Väärennetyllä henkilökortilla on onnistuttu avaamaan kahdessa pankissa pankkitilit, joihin liitetyillä verkkopankkitunnuksilla on onnistuttu ottamaan asianomistajan nimissä lainoja eri rahoitusyhtiöiltä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hannu Kortelainen Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi tutkii epäiltyjä rikoksia törkeinä petoksina ja identiteettivarkautena. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet lokakuun 2019 aikana.

Uskottavia väärennöksiä

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että vuoden 2019 aikana on tullut ilmi muutamia tapauksia, joissa esimerkiksi pankin tai teleoperaattorin asiakaspalveluhenkilöstölle on tilinavaustapahtuman tai mobiilivarmenteen hankkimisen yhteydessä esitetty hyvätasoisia väärennettyjä henkilöasiakirjoja.

– Väärennökset ovat olleet tasokkaita, mutta asiakirjan huolellisessa tarkastuksessa niin sanottujen turvatekijöiden puute olisi ollut havaittavissa. Asiakirjojen turvatekijät pitää toki tietää ja niihin pitää osata kiinnittää huomiota, esimerkiksi henkilökortissa on useita turvatekijöitä, joiden avulla väärennös on paljastettavissa, Kortelainen sanoo.

Poliisi kehottaakin asiakaspalvelutehtävissä toimivia erityiseen huolellisuuteen henkilöasiakirjojen oikeellisuuden varmistamisessa erityisesti niin sanotuissa kriittisissä henkilöllisyysasiakirjojen tarkistustilanteissa, kuten pankkitilin ja mobiilivarmenteen avauksissa.

Katso poliisin julkaisemat kuvat

Poliisi julkaisee valvontakamerakuvan rikoksesta epäillyn tavoittamiseksi ja uusien rikosten estämiseksi. Poliisi epäilee, että henkilökortin kuvassa oleva henkilö on sama kuin rahalaitoksen valvontakameran kuvassa.

​​​​​​​

Epäiltyjen tunnistamiseksi pyydetään lähettämään vihjeitä Helsingin poliisille osoitteeseen analyysi.helsinki@poliisi.fi

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja