Salaliittoteoreetikko Alex Jones tuomittiin maksamaan kymmeniä miljoonia korvauksia – väitti koulusurman olevan lavastettu aselakien kiristämiseksi

Paljon puhuva video: Salaliittoteoreetikko Alex Jones jäi oikeudessa kiinni valheesta 1:57
Paljon puhuva video: Salaliittoteoreetikko Alex Jones jäi oikeudessa kiinni valheesta

Jones ja hänen yrityksensä tienasivat salaliittobisneksellä parhaimmillaan 50 miljoonaa dollaria vuodessa.

Torstaina yli neljän miljoonan dollarin korvauksiin kunnianloukkauksesta velvoitettu äärioikeistolainen salaliittoteoreetikko Alex Jones joutuu maksamaan vielä 45,2 miljoonaa dollaria rangaistusluonteisia maksuja lisää, teksasilainen valamiehistö on päättänyt.

Lakitaistelu jatkuu New York Timesin mukaan hyvin mahdollisesti Texasin korkeimpaan oikeuteen asti, sillä rangaistusmaksu on korkeampi kuin Teksasin laki sallii, mutta laki ei välttämättä ole perustuslain mukainen.

Väitetään osallistuneen myös kongressivaltaukseen

Jo aikaisemmin kuluneella viikolla oikeus määräsi Jonesin maksamaan 4,1 miljoonaa dollaria (runsaat 4 miljoonaa euroa) pariskunnalle, jonka lapsi kuoli Sandy Hookissa.

–  Tänään valamiehistö osoitti, että valtaosa amerikkalaisista on valmis valitsemaan rakkauden pelon sijasta. Siitä olen heille ikuisesti kiitollinen, kirjoitti Scarlett Lewis Twitterissä. Lewisin kuusivuotias Jesse-poika sai surmansa Sandy Hookissa.

Jones on väittänyt, että koulusurma oli lavastus aselakien kiristämiseksi. Hän perui myöhemmin väitteensä.

Jonesia vastaan on nostettu useita muitakin oikeusjuttuja, jotka ovat edelleen kesken. Lisäksi hänen osuuttaan viime vuoden loppiaisena tapahtuneeseen kongressirakennuksen valtaamiseen ja mellakkaan Washingtonissa tutkitaan.

Salaliittoteoriat olivat rahakas bisnes Jonesille

Jones levitti vuosia valheellisia salaliittoteorioita Infowars-valemediansa kautta niin joukkoampumisista kuin esimerkiksi syyskuun 11. päivän terrori-iskuista Yhdysvalloissa. Jonesin ja Infowarsin suosio kasvoi huomattavasti Sandy Hookin jälkeisinä vuosina.

Parhaimmillaan Jonesin liikevaihto oli yli 50 miljoonaa dollaria vuodessa. Infowars taas sai vanhempien asianajajan tuomien todisteiden perusteella parhaimmillaan 800  000 dollaria päivässä, New York Times uutisoi. Oikeusekonomisti Bernard Pettingill todisti oikeudenkäynnissä, että hänen arvionsa mukaan Jonesin ja hänen Infowarsin omistavan Free Speech System -yrityksen nettoarvo on 135–270 miljoonaa dollaria.

Sekä Infowars että Free Speech System ovat menneet konkurssiin aiemmin tänä vuonna.

Jones on osallisena kahdessa muussakin oikeudenkäynnissä, joissa Sandy Hookin uhrien omaiset vaativat korvauksia. Lisäksi hänen osallisuutensa viime vuoden tammikuun kuudennen päivän Yhdysvaltain kongressirakennuksen valtaukseen on herättänyt kysymyksiä.

Lue myös:

    Uusimmat