Vakuutusyhtiö tutki 254 automallia – yksi merkki yli muiden

Volvo vie voiton vakuutusyhtiön vuotuisessa autojen turvallisuusvertailussa.

Parhaan arvion saavat Volvon mallit V70, S80, S60, V60 ja XC60 vuodesta 2007 eteenpäin. Näiden autojen turvallisuustaso on runsaat 50 prosenttia keskivertoautoa korkeampi. Toiseksi sijoittuvat Volvo XC90 02-15 ja Honda CRV 98-06, joiden turvallisuustaso on 48 ja 47 prosenttia korkeampi.

Tämä autojen kolariturvallisuusvertailu perustuu todellisiin onnettomuuksiin. Folksam on tehnyt liikennevahinkotutkimusta 80-luvun alusta asti, joten sille on kertynyt paljon tietoa siitä, miten vahingot syntyvät ja miten niitä voidaan välttää ja rajoittaa. Tärkeä parametri on millä autolla liikutaan – auton turvallisuudella on ratkaiseva merkitys onnettomuuden seurausten kannalta.

– Asiakkaamme ovat meille tärkeitä ja siksi laadimme raportin "Miten turvallinen autosi on?" Hinnan ohella turvallisuus on tärkein tekijä auton valinnassa. Vertailun tarkoitus on auttaa ja neuvoa autonostajia turvallisen auton valinnassa, sanoo liikennetutkimuspäällikkö Anders Kullgren kertoo.

Volvo ykkönen, Honda ja BMW heti perässä

Tämänvuotisessa raportissa asetettiin 254 automallia paremmuusjärjestykseen. Volvo on selvä voittaja, kuten vuoden 2013 raportissakin, mutta välimatka kärkeen lyhenee. Tänä vuonna listan kärjessä on Volvo XC 60 ja sen sisarmallit V70, S80, V60 ja S60. Niiden perusrakenne on sama. Kakkosena on lisäksi Volvon malli XC90 02-14. Heti sen kannoilla kirii Honda CRV 98–06, joka oli kärkiryhmässä myös vuonna 2013.

Pienten autojen kohdalla on ilahduttavaa, että useat uudemmat mallit ovat verrattain turvallisia. Kaikkein pienimpien autojen joukossa monella uudehkolla autolla on korkea turvallisuustaso, mm. Skoda Fabia 07-13, joka pääsee hyvin lähelle turvallisinta luokkaa.

Vertailun viimeiseksi jäi VW Polo 82–94.Myös seuraavilla jonkin verran uudemmilla autoilla on hyvin alhainen turvallisuustaso: Honda Civic 96-00, Ford Fiesta 96-02, Hyundai Accent 99-06, Hyundai Elantra 96-03 ja Citron C3 00-09.

Automaattijarrun tehovaikutukseen luottoa

Yhä turvallisempiin autoihin johtava kehitys jatkuu. Pysyvään haittaan johtavan vahingon riski autokolarissa on yli puoliintunut uusissa autoissa 80-luvun alkuun verrattuna. Samana ajanjaksona kuolemaan johtavan vahingon riski on pienentynyt noin 85 prosenttia.

– Jatkossa autoista tulee vieläkin turvallisempia, koska uudet, tehokkaat turvajärjestelmät, kuten automaattijarru, yleistyvät, Kullgren sanoo.

– Nykyään yli 40 prosenttia automalleista on saatavana automaattijarrulla varustettuna. Siksi olemme tänä vuonna voineet kiristää Hyvä valinta-luokkaan pääsyä siten, että automallissa on oltava automaattijarru. Silti voimme suositella jopa 69 automallia Hyvänä valintana.

Koko 69 automallin lista sekä raportti taulukkoineen ja kaavioineen löytyvät täältä.

Lähde: Folksam


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja