Vakuutusyhtiö irtisanoi suomalaisyrittäjän sotaturvan juuri, kun sille olisi ollut tarvetta: "Mitä varten olen maksanut ihan turhaan rauhan aikana?"

Suomalaisyrityksen toimitusjohtaja yllättyi, kun yrityksen ottama sotaturva irtisanottiin juuri, kun sille olisi ollut tarvetta. Vakuutusyhtiö If on rajoittanut kaikkien sotaturvan ottaneiden asiakkaiden vakuutusta Ukrainassa.

Alkoholijuomia valmistavan Global Drinks Finland Oy:n toimitusjohtaja Nadav David sai maanantaina vakuutusyhtiö Ifiltä viestin, joka nosti tunteet pintaan. Sähköpostissa kerrottiin, että yrityksen kuljetusvakuutuksen sotaturva päättyy Ukrainan alueella epävakauden vuoksi kahden päivän kuluttua.

Global Drinks Finlandin tarvitsemista lasipulloista suuri osa valmistetaan Ukrainassa. Vuosien ajan yhteistyö paikallisen toimittajan kanssa on sujunut jouhevasti, mutta nyt rekkakuljetuksia pääsääntöisesti tekeviä aikuisia miehiä on kielletty poistumasta maasta ja liikenne rajoilla seisoo.

David kertoo, että osa yrityksen tilaamista 150 000 euron arvoisista materiaaleista on jumissa tehtaalla, osa rekka-autossa. Hän pitää kohtuuttomana ja maalaisjärjen vastaisena, että sotaturva päättyy juuri kun sille olisi tarvetta.

– Mitä varten olen maksanut ihan turhaan rauhan aikana? tuohtunut David kysyy haastattelussa.

MTV Uutiset on nähnyt Ifin Davidille lähettämän viestin. Global Drinks Finland Oy:n vakuutussopimuksessakin yhdeksi kuljetusvakuutuksen alakohdaksi mainitaan sota.

Katso sydäntä särkevä video: Ukrainasta pakeneva pikkupoika Mark kertoo, mihin hänen isänsä jäi. Juttu jatkuu videon alla.

Yli 420 000 ukrainalaista on joutunut pakenemaan kodeistaan – pienen pojan riipaiseva haastattelu koskettaa ympäri maailmaa 1:03
Katso video: Pienen ukrainalaispojan riipaiseva haastattelu koskettaa ympäri maailmaa.

Tätä sotaturva käytännössä tarkoittaa

Ifin viestinnästä kerrotaan, että yritysasiakkaiden kuljetusvakuutukseen liittyvän lisämaksullisen sotaturvan tarkoituksena on sodan alkaessa auttaa asiakasta saamaan kuljetettavat tavarat turvaan nopeasti.

Ifin yritysasiakaspalvelusta vastaava johtaja Tiina Pajamo kertoo, että turva ei kata koko sota-aikaa vaan ainoastaan sodan alkuhetket. Sotaturva on voimassa 15 päivää siitä, kun tavara on purettu odottamaan jatkokuljetusta.

– Turva on voimassa sota-alueella 15 vuorokautta sodan alkamisen jälkeen ja se kattaa käynnissä olevat kuljetukset, mutta ei enää turvan päättymisen jälkeen lähteviä kuljetuksia, Pajari vastaa sähköpostitse kysymykseen sotaturvan tarkoituksenmukaisuudesta.

Yksittäisten asiakkaiden murheita If ei kommentoi julkisesti. Kaikkien sotaturvan ottaneiden asiakkaiden vakuutusta on rajoitettu Ukrainassa.

– Yleisesti ottaen vakuutukset eivät ole voimassa sodan aiheuttamia vahinkoja varten, Pajari sanoo.

If on kehottanut asiakkaitaan olemaan heihin yhteydessä, jos vakuutussopimukseen sisältyvä aika ei riitä kuljetuksen turvaamiseksi tai jos jo käynnissä olevien kuljetusten osalta ilmenee kysyttävää.

Pahimmillaan myydään eioota

Navad David ei tiedä, miten saisi yrityksen materiaalit pois Ukrainasta kahdessa päivässä. Tällä hetkellä ulkomailla oleva mies kertoo olleensa Ifiin yhteydessä sähköisesti, mutta vakuutusyhtiöstä ei ollut vielä haastatteluhetkellä kuulunut.

Pahimmillaan yritys ei saa valmiina odottavia tuotteitaan Ukrainasta ja joutuu etsimään uuden toimittajan muualta Euroopasta. Se on Davidin mukaan hidas ja pitkä prosessi, jonka aikana jouduttaisiin myymään eioota.

Vielä on kuitenkin toivoa, että materiaalit saadaan tuotua Ukrainasta muutaman viikon sisällä, jolloin huoli osoittautuisi turhaksi.

– Vakuutus ei ole se pahimman skenaarion aiheuttava asia, se liittyy muihin asioihin. Toisaalta jos löydetään se kuljetus ulos Ukrainasta, niin olisi erittäin mukava, jos se olisi vakuutettu, David sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat