Väkivaltaisuudet vaikeuttavat maanvyörymän jälkeisiä avustustöitä Papua-Uudessa-Guineassa

Etsintä- ja pelastusoperaatio jatkuu Papua-Uudessa-Guineassa 1:29
Katso video: Etsintä- ja pelastusoperaatio jatkuu Papua-Uudessa-Guineassa.

Papua-Uudessa-Guineassa tuoreet väkivaltaisuudet ovat vaikeuttaneet pelastustöitä ja avun saamista perille maanvyörymästä kärsineelle alueelle. Maanvyörymä iski syrjäiseen Engan provinssiin varhain perjantaina paikallista aikaa.

Väkivaltaisuudet puolestaan ovat leimahtaneet turma-alueelle johtavan ainoan avoinna olevan reitin varrella. Asevoimien sotilaat ovat joutuneet turvaamaan avustuskuljetusten perille pääsyä.

YK:n edustajan Serhan Aktoprakin mukaan väkivaltaisuudet eivät liity aluetta kohdanneeseen luonnonkatastrofiin. Hänen mukaansa pelastustyöntekijöiden työskentelyolosuhteet ovat erittäin vaaralliset ja maa liikkuu edelleen.

Uhriluvun tarkentumisessa voi kestää useita päiviä tai jopa viikkoja. Avustusjärjestöjen ja paikallisten johtajien mukaan kuolonuhreja voi kuitenkin olla 100–300. Aktoprakin mukaan lauantai-iltaan mennessä oli löydetty viisi ruumista.

Pelastustöissä kipeästi tarvittavaa raskasta kalustoa on odotettu alkavan saapua alueelle sunnuntain aikana. Paikallinen yhteisöjohtaja Steven Kandai kuvaili, ettei monilla asukkailla ollut lainkaan aikaa paeta maanvyöryä.

– Maanvyörymä oli aivan yhtäkkinen. Vuori vain sortui aivan yhtäkkiä ihmisten ollessa vielä nukkumassa, hän kuvaili uutistoimisto AFP:lle.

Avustusjärjestöjen mukaan maanvyörymä on tuhonnut alueella myös karjan, viljelmät ja puhtaan veden lähteet.

Lue myös:

    Uusimmat