Epätoivoinen urakka – näin maanvyörymän alle jääneitä etsitään Papua-Uudessa-Guineassa, kuolleita jopa satoja

Etsintä- ja pelastusoperaatio jatkuu Papua-Uudessa-Guineassa 1:29
Katso video pelastustöistä.

Uhriluvun tarkentumisen arvioidaan kestävän useita päiviä.

Tyynenmeren saarivaltio Papua-Uudessa-Guineassa etsitään edelleen massiivisen maanvyörymän alle jääneitä ihmisiä.

Pelastusryhmiä on tänään saapunut alueelle auttamaan haastavissa etsintä- ja pelastustöissä. Maanvyörymä iski saarivaltion syrjäiseen Engan provinssiin varhain perjantaina paikallista aikaa.

YK ja Punainen Risti ovat arvioineet, että maanvyörymän kuolonuhrien määrä voi nousta huomattavasti yli sadan. Paikallista yhteisöä johtavan Mark Ipuian mukaan maanvyörymän alle on voinut hautautua yli kolmesataa ihmistä.

Uhriluvun tarkentumisen arvioidaan kestävän useita päiviä. Toistaiseksi neljän ihmisen on vahvistettu kuolleen.

YK:n tilanneraportin mukaan noin kuudenkymmenen tuhoutuneen talon asukkaat ovat kateissa. Maan kerrotaan olevan edelleen liikkeessä ja vaikeuttavan pelastustöitä.

Syynä ehkä rankkasateet

Avustusjärjestöjen mukaan maanvyörymä on tuhonnut alueella myös karjan, viljelmät ja puhtaan veden lähteet.

– Alue ei ole tiiviisti asutettu, mutta pelkäämme kuolonuhriluvun olevan suhteettoman suuri, avustusjärjestö Care kertoi.

Paikallisen yhteisöjohtajan Steven Kandain mukaan monilla asukkailla ei maanvyörymän alkaessa ollut lainkaan aikaa paeta.

– Maanvyörymä oli aivan yhtäkkinen. Vuori vain sortui aivan yhtäkkiä ihmisten ollessa vielä nukkumassa, hän kuvaili AFP:lle.

Papua-Uudelle-Guinealle on tarjottu tukea ympäri maailmaa. Avuntarjouksia on tullut ainakin Yhdysvalloilta, Australialta ja Uudelta-Seelannilta. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kertonut sydämensä murtuneen tapahtuneen johdosta.

Maanvyörymän on arvioitu saattaneen aiheutua rankkasateista, joita alueella on ollut viime viikkoina. On tutkitusti havaittu, että ilmastonmuutoksen aiheuttamat sademäärien muutokset voivat lisätä maanvyörymien riskiä Papua-Uudessa-Guineassa.

Maaliskuussa parikymmentä ihmistä kuoli maanvyörymässä läheisessä provinssissa.

Lue myös:

    Uusimmat