Mainos

Väkivaltaisuudet kiihtyivät Länsirannalla

Yksi palestiinalainen kuoli ja yli 130 loukkaantui tänään palestiinalaisten kansannousun, intifadan, vuosipäivänä Länsirannalla sattuneissa väkivaltaisuuksissa. Viiden loukkaantuneen tila on vakava.

Sairaalalähteiden mukaan surmansa saanut 16-vuotias palestiinalaispoika Jihad Ayyash ammuttiin kuoliaaksi normaaliluodeilla lähellä palestiinalaisten hallitsemaa Ramallahin kaupunkia. Ennen kuolemantapausta israelilaissotilaiden on raportoitu käyttäneen lähinnä kumiluoteja mellakoiden rauhoittamiseksi.

Siitä, kumpi osapuoli ampui palestiinalaispojan surmanneen luodin, ei ole vielä täyttä varmuutta. Israelin armeijan edustajat sanoivat, ettei heillä ollut vielä toistaiseksi tietoa tapahtuneesta. Surmansa saanut Ayyash oli toinen väkivaltaisuuksissa tällä viikolla surmansa saanut palestiinalainen.

Väkivaltaisuudet varjostavat Clintonin tulevaa vierailua

Palestiinalaislevottomuudet ovat jatkuneet jo lähes kaksi viikkoa. Viimeksi maanantaina 70 palestiinalaista loukkaantui. Palestiinalaiset ovat arvostelleet Israelia myös Wyejoen sopimuksen mukaisesta vankien vapauttamisesta. Palestiinalaisten mielestä vapautettavien joukossa olisi pitänyt olla enemmän poliittisia vankeja. Sopimuksen mukaan Israelin on vapautettava 750 palestiinalaisvankia. Tähän mennessä vapautetuista 250 vangista on 150 ollut tavallisia rikollisia.

Israelin hallitus on vuorostaan ilmoittanut, ettei se aio tehdä ensi viikolle kaavailtuja alueluovutuksia ennen kuin palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat virallisesti tuomitsee väkivaltaisuudet. Myös Yhdysvallat on vaatinut mellakoiden loppumista ennen presidentti Clintonin ensi lauantaina alkavaa Lähi-idän vierailua.

Clintonin on tarkoitus valvoa Wyejoella Yhdysvalloissa viime lokakuussa neuvottelemansa rauhansopimuksen toteutumista. Sopimuksen mukaan Israelin tulee luovuttaa palestiinalaisten hallintoon 13 prosenttia lisää Länsirannan alueesta kolmessa vaiheessa kolmen kuukauden kuluessa. Israel luovutti ensimmäisen vaiheen vaatimat alueet marraskuussa.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.