Mainos

Väitös: Koulutus vaikuttaa syöpäkuolleisuuteen – "Koulutettuja tutkitaan enemmän"

Korkeammin koulutetuilla miehillä on huomattavasti pienempi riski kuolla eturauhassyöpään, kertoo Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus.

Tulos viestii siitä, että terveydenhuollon tasa-arvoisuus ei tällä hetkellä toteudu syövän hoitotulosten osalta.

Väitöstutkimuksen tehnyt lääketieteen lisensiaatti Heikki Seikkula kertoo MTV Uutisille, että matalammin koulutettujen suurempi kuolleisuus johtuu todennäköisesti eroavaisuuksista eturauhassyöpädiagnostiikassa ja -hoidossa.

– Diagnostiikka ja seulonta ovat tietysti keskimäärin paljon aktiivisempaa lainausmerkeissä parempiosaisilla miehillä, jotka hakeutuvat terveystarkastuksiin ja tutkimuksiin, kuten vaikka psa-testaukseen, Seikkula toteaa.

Tietyillä väestöryhmillä parempi pääsy hoitoon

Seikkulan mukaan tietyillä väestöryhmillä on paljon parempi pääsy terveystutkimuksiin ja seulontoihin.

– Työterveyshuolto on yksi sellainen, joka voi vaikuttaa siihen, että koulutettuja ihmisiä tutkitaan enemmän ja aggressiivisemmin kuin sellaisia, jotka ovat matalammin koulutettuja. 

– Lisäksi matalammin koulutettujen kuolleisuus muihin sairauksiin oli selkeästi korkeampaa kuin korkeammin koulutetuilla, Seikkula toteaa. 

Mitä näistä tuloksista pitäisi ottaa opiksi pohdittaessa tulevaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta?

– Pitäisi miettiä sitä, että erikoissairaanhoito järjestetään niin, että tällainen kehitys ei lisäänny. Kun lähdetään sille tielle, että yksityistetään palveluita valinnanvapauden kautta, on vaarana, että terveydenhuollon tasa-arvoisuus ei parane. Palvelujen tarjonta tahtoo keskittyä niille seuduille ja sellaisiin väestön osiin, jotka muutenkin käyttävät paljon palveluja. 

Yleisin syöpä

Seikkula muistuttaa, että luonnollisesti myös elintavat vaikuttavat.

– Elintapa-asioista johtuen matalammin koulutetuilla miehillä saattaa olla aggressiivisempia eturauhassyöpiä. 

Seikkulan mukaan eturauhassyöpä kuuluu syöpien joukossa "parhaimpiin" suhteessa siihen, kuinka hoidolla voidaan ehkäistä kuolleisuutta. 

Eturauhassyöpä on Suomessa miesten yleisin syöpä, ja nykyään koko Suomen tavallisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain noin 5 000 miestä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.