Wagner-myönteiset tilit väittävät: Prigozhin on nähty Pietarissa – MTV seurasi sotaa

Venäjän ohjusisku Odessan kaupungiin vaurioitti myös kaupungin suurinta ortodoksista katedraalia 3:00
Venäjän Odessaan tekemä ohjusisku vaurioitti myös kaupungin suurinta ortodoksista katedraalia.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 27. heinäkuuta 2023.

  • Yhdysvallat: Ukraina saa F-16-hävittäjiä vuoden loppuun mennessä
  • WP: Ukraina on aloittanut Yhdysvalloilta saamiensa rypälepommien käytön rintamalla
  • Krimin sotilastukikohdassa räjähti keskiviikkona ammusvarasto
  • Venäjä on irtautunut Mustanmeren viljasopimuksesta
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

18.56: Wagner-myönteiset tilit väittävät: Prigozhin on nähty Pietarissa

Wagner-ryhmän johtaja, Jevgeny Prigozhin, on havaittu Pietarissa tapaamassa afrikkalaisen arvovaltaisen henkilön kanssa Venäjä-Afrikka-huippukokouksen sivutapahtumassa, väittävät Wagner-myönteiset tilit Telegram-viestipalvelussa.

CNN ei ole pystynyt itsenäisesti vahvistamaan tietoa.

Mikäli väite pitää paikkansa, tämä on ensimmäinen kerta, kun Prigozhin on nähty julkisesti Venäjällä kesäkuisen kapinan jälkeen.

CNN pystyi paikantamaan Prigozhinin ja toisen valokuvan henkilön olinpaikaksi pietarilaisen Trezzini Palace Hotelin. Venäjän median mukaan Prigozhinin toimisto on sijainnut samaisessa rakennuksessa. Kyseinen hotelli on yksi niistä paikoista, jonka venäläiset viranomaiset tutkivat kesäkuisen kapinan jälkeen.

(CNN)

14.26: Venäjä väittää torjuneensa Ukrainan hyökkäykset Bahmutin lähistöllä ja Zaporizhzhjan alueella

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti torstaina, että Ukrainan joukot jatkavat "epäonnistunutta" hyökkäystä useilla rintamilla, uutisoi Venäjän valtionmedia TASS.

TASSin mukaan Venäjän joukot ovat torjuneet ukrainalaisten hyökkäykset Bahmutin lähistöllä ja Robotynen pohjoispuolella etulinjalla Zaporizhzhjan alueella.

Reuters ei voinut itsenäisesti vahvistaa taistelukentän raportteja.

(Reuters)

10.40: Venäjä väittää taas löytäneensä räjähteiden jälkiä viljalaivasta

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on venäläisten uutistoimistojen mukaan ilmoittanut löytäneensä jälkiä räjähteistä ulkomaalaisesta aluksesta, joka oli matkalla Turkista Venäjälle hakeakseen aiemmin ukrainalaisessa satamassa käynyttä viljaa. Asiasta kertoo Reuters.

Ilmoitus on jo toinen vastaavanlainen tällä viikolla. Maanantaina FSB väitti löytäneensä räjähteiden jälkiä toisesta laivasta, joka oli viljanhakumatkalla Turkista Venäjän Donin Rostoviin. 

Venäjä on aikaisemmin syyttänyt viljalaivoja, jotka kulkivat sittemmin kariutuneen Mustanmeren viljasopimuksen puitteissa Ukrainaan, siitä, että ne olisivat kuljettaneet mukanaan Ukrainan armeijan tavaroita.

(Reuters)

9.36: Mediat: Ukrainan vastahyökkäyksen "pääisku" on voinut alkaa

Ukrainan vastahyökkäyksen "pääisku" on alkanut, kertoivat nimettöminä pysytelleet Yhdysvaltain viranomaiset New York Timesille. Kahden heikosti sujuneen kuukauden jälkeen Ukrainan vastahyökkäyksessä on alkanut uusi vaihe, puolustusministeriöstä kerrottiin lehdelle.

Tuon lähteen mukaan Ukraina on lähettänyt Zaporizhzhjan alueelle reservistään tuhansia sotilaita, joista monet ovat länsimaiden kouluttamia ja varustamia.

Myös Venäjän viranomaiset ilmoittivat suurista Ukrainan hyökkäyksistä Zaporizhzhjan eteläosassa.

Toisten lähteiden mukaan kyse voi kuitenkin olla vasta pääiskun valmistelusta tai taistelun kuluttamien joukkojen vahvistamisesta.

Washington Post kertoi, että Ukrainan joukot ovat onnistuneet nyt aloitetun hyökkäyksen myötä etenemään Orikhivin eteläpuolella Zaporizhzhjassa.

(STT)

8.52: Ukrainalaiskuvernööri: Venäjä iski satamainfrastruktuuriin Odessassa – vartija kuoli ja terminaali vaurioitui

Venäjä iski ohjuksin satama-infrastruktuuriin Ukrainan Odessan alueella viime yönä, kertoo alueen kuvernööri Reutersin mukaan. Iskussa kuoli vartija, ja satamaterminaali vaurioitui. 

Odessan satamat ovat olleet säännöllisesti Venäjän hyökkäysten kohteena sen jälkeen, kun Venäjä vetäytyi Mustanmeren viljasopimuksesta viime viikolla.

(Reuters)

8.45: CNN: Ukrainan turvallisuuspalvelu myönsi tehneensä lokakuussa Kertshinsalmen siltaa vaurioittaneen iskun

Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU on myöntänyt liki vuoden vaikenemisen jälkeen, että se teki Kertshinsalmen siltaa vaurioittaneen iskun viime vuoden lokakuussa. Asiasta uutisoi CNN.

Krimin sillan tuhoaminen on yksi SBU:n saavutuksista, sanoi turvallisuuspalvelun johtaja Vasyl Maljuk Kiovassa keskiviikkona.

SBU kuljetti Kertshinsalmen sillalle ilmeisesti rahtikonttiin piilotetun pommin, joka aiheutti voimakkaan räjähdyksen. Silta yhdistää Krimin niemimaan Venäjän alueeseen.

Tänä vuonna sillalla tapahtui kaksi räjähdystä heinäkuun puolivälissä. Ukraina on kertonut tehneensä nuo iskut.

(STT)

6.56: Venäjän ja Afrikan maiden huippukokous Pietarissa alkaa – viljankuljetus nousee agendalle

Afrikan maat ja Venäjä aloittavat kaksipäiväisen huippukokouksen tänään Pietarissa Venäjällä. 

Kokouksen agendalla on muun muassa Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja Venäjän vetäytyminen Mustanmeren viljakuljetukset sallivasta sopimuksesta. Sopimus on ollut tärkeä Afrikan maiden ruoan saannin kannalta. 

Kremlin ulkopoliittisen neuvonantajan Juri Ushakovin mukaan Putinin on määrä tehdä kokouksen lopuksi "merkittävä kannanotto" ruoantuotantoon liittyen.

Venäjä on viime vuosina saanut palkkasotilasyhtiö Wagnerin joukkojen avulla vaikutusvaltaa tietyissä Afrikan maissa, kuten Malissa ja Burkina Fasossa.

(STT)

5.50: Ukraina sanoo tuhonneensa yli 30 Venäjän risteilyohjusta

Ukraina on tuhonnut 36 Venäjän risteilyohjusta, sanoo Ukrainan ilmavoimien edustaja sen virallisella Telegram-kanavalla. Ilmavoimat ei kommentoinut sitä, osuivatko kohti Länsi-Ukrainaa laukaistut venäläisohjukset kohteisiinsa.

Ilmavoimien mukaan Venäjä hyökkäsi ohjuksilla keskiviikkona iltapäivän ja alkuillan aikana.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti ilmavoimia keskiviikkoisessa iltapuheessaan siitä, että se oli ampunut alas valtaosan ohjuksista.

(STT)

23.31: Zelenskyi: "Pojat saavuttivat tänään erittäin hyviä tuloksia etulinjassa"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi keskiviikkoiltana videotervehdyksessään, että Ukrainan joukot saavuttivat tänään "erittäin hyviä tuloksia". 

Hän myös lupasi antaa asiasta pian lisää yksityiskohtia. 

– Muuten, pojat saavuttivat tänään erittäin hyviä tuloksia etulinjassa- Hyvä heille, yksityiskohtia seuraa, hän sanoi.

Zelenskyi on todennut useita kertoja, että Ukrainan vastahyökkäys Venäjän valloittamilla alueilla on edennyt hitaammin kuin hän olisi toivonut. 

Lähde: Reuters

18.37: Ukrainalaiset ja venäläiset lähteet: Ukrainan joukot etenevät ja Venäjä perääntyy Donetsikissa

Ukrainalaiset ja venäläiset lähteet ovat raportoineet Kiovan joukkojen edistymisestä Staromaiorsken kylässä, Donetskin eteläisellä rintamalla.

Ukrainan erikoisjoukot julkaisivat kuvamateriaalia kylästä ja ilmoittivat vanginneensa Venäjän laskuvarjojääkäripataljoonan sotilaita, joilla oli hallussaan tärkeitä asiakirjoja. CNN ei voinut itsenäisesti vahvistaa Ukrainan väitettä tai sijaintia kuvamateriaalille.

CNN:n paikannusten avulla tarkistettu video Staromaiorskesta näyttää venäläisten taistelijoiden poistuvan asemistaan ja perääntyvän, ilmeisesti Ukrainan joukkojen ajamana.

(CNN)

15.22: Pelastakaa lapset: Sadoillatuhansilla lapsilla vaikeuksia saada puhdasta vettä suurpadon tuhon takia

Sadoilla tuhansilla lapsilla Ukrainassa on vaikeuksia saada puhdasta vettä Kahovkan padon tuhoutumisen seurauksena, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.

Yli miljoona ihmistä Ukrainassa kärsii vakavasta vesipulasta Kahovkan padon tuhoutumisen takia. Pelastakaa Lasten laskelmien mukaan heistä noin 310  000 on lapsia.

Suurpadon tuho aiheuttaa lisäksi viljelysmaiden kuivumista, mikä voi edelleen nostaa elintarvikkeiden hintoja.

Vakaita vesihuoltopalveluja vailla on etenkin moni Dnipron, Zaporizhzjan, Mykolajivin ja Hersonin alueiden asukas.

Lisää keskiviikon tapahtumista voi lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat